EUR: 312,84 Ft
CHF: 261,11 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb XV.kerület

Legendák éltek ebben az utcában

Kocsis András szülőháza Rákospalota ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kocsis András műteremháza (Fotó: Sáfár Tibor) 

A rákospalotai Batthyány utcában, alig néhány háznyira egymás mellett áll Turay Ida színésznő szülőháza és Kocsis András Kossuth-díjas festőművész műteremlakása.

Kocsis András szobrász a műtermében egy korabeli képen

Kocsis András

– Bár Kocsis András gazdag életművének csak egyetlen darabja, a Május című köztéri szobor szépíti Palotát, a szobrászművész  több mint negyven évig élt és dolgozott a Batthyány utcai műteremházban – írta Buza Péter a Palotai tegnapok című könyvében. Azt kevesen  tudják, hogy Kocsis nevéhez fűződnek a Népstadion szoborparkjának figurái is, hiszen legismertebb műve a Kossuth téri Kossuth-szobor, amelynek társalkotója volt.


Turay_Ida_1

Turay Ida

Kocsis műteremlakása mellett néhány háznyival áll Turay Ida egykori otthona, sajnos elég elhanyagolt állapotban. A színésznő  édesapja,  Turmayer Sándor is festőművész volt. A kis Ida Rákospalotán kezdett iskolába járni ebből a Batthyány utcai családi házból, húgával együtt. A ház édesanyja hozománya volt, az anyai nagyszülők vásárolták a szülők házasságkötésekor – számolt be erről blogjában a kerület krónikása, Palotabarát.

 

„A hatszobás, műtermes ház bölcsőm, felnevelőm és menedékem volt. Igazi palota volt a palotai ház” – írta később visszaemlékezésében Turay Ida, akinek rákospalotai kötődése legendás volt: sokan ismerték őt, de édesapját, a festőművész-tanárembert is. Turay ugyan korán elköltözött Palotáról, de rendszeresen visszatért, amíg édesapja élt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.