EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Program

Ma kezdődik a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

könyvtáros

Dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket a ma kezdődő 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris parkban, amely négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik.

A fesztivál idei díszvendég országa Szlovákia, ennek apropójára 18 kiadó gondozásában jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A több mint 30 kötet között történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, próza és költészeti antológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv is szerepel. A fesztiválon 30 szlovák szerző vesz részt, és több mint 50 program kapcsolódik Szlovákia díszvendégségéhez.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder, a Sofie világa, A kártya titka, a Vita Brevis és a Tükör által homályosan szerzője lesz. A környezetvédelemért tett erőfeszítéseiről is ismert író pénteken az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást a könyvfesztiválon.

A hagyományos programok között immáron 16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok. Folytatódik a csaknem háromezer könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub is, az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig idén egyebek mellett az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni.

A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások, valamint társadalomtudományi kérdéseket feldolgozó beszélgetések mellett ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretében az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, és idén is számos programmal várja a családosokat a Gyerek(b)irodalom szekció. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol mások mellett Bodor Ádámot, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt is köszöntik.

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált csütörtök délután Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Koncertbarát igazgató

    Flaisz Gergő 2015 nyarán vette át a Keresztúri Dezső VMK és mellette számos művelődési központ, mint például a Városi Hangverseny Terem, ahogy Zegen ismerik, a Zsinagóga, az Apáczai, szóval összesen hat helyszín, intézmény vezetését Zalaegerszegen.

  • Hétvégén startol a Hacktivity

    Hétvégén startol a Hacktivity

    Összesen 27 előadás és hét workshoptéma várja a résztvevőket, de lesz hardverhackelés és lockpicking is az október 21–22-én 13.