EUR: 312,83 Ft
CHF: 271,87 Ft
2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Tatabánya

Megdőlt minden eddigi rekord

Soha nem látott embertömeg lepte el szombat délelőtt a Jubileum parkot: reggel hat órától hosszú, tömött sorokban érkeztek a túrázók, hogy nekivágjanak a 30 vagy 50 kilométeres távnak. A 150 önkéntes segítővel kiegészült rendezői csapat már az ötezer főt meghaladó online nevezések után sejtette, nem lesz könnyű dolguk a regisztrációnál, a valóság azonban a legmerészebb álmukat is felülmúlta.

Bár a várakozás pillanatai így a szokásosnál hosszabbra nyúltak, a túrázók türelmesen végigállták a reggel nyolc órára már százméteresre növő sort.


12_gerecse02

A Gerecse 50, ami mára toronymagasan az ország legnagyobb teljesítménytúrájává nőtte ki magát, nemcsak a helyiek számára vonzó, hanem az ország más részén lakók is örömmel utaznak ezért Tatabányára. Németh István és gyermekei a fővárosból érkeztek, és mint mondták, már évek óta készültek arra, hogy egyszer részt vesznek a Gerecse 50-en. Többször kirándultak már a környéken, amit az ország legszebb tájának tartanak.

12_gerecse04

Tóth Luca édesanyjával várakozott türelmesen a rajtnál − az ifjú hölgy hétéveseket megszégyenítő nyugalommal bírta a tömeget. Mielőtt nekivágott volna a 10 kilométernek, elárulta a meglepően egyszerű, ám annál logikusabb motivációját: azért jött el édesanyjával, mert „sétálni nagyon jó”.


A résztvevők száma a különböző távokon:

10 km: 2440
20 km: 3246
30 km: 1079
50 km: 3277
Összesen: 10 042

Bár a nagy számok törvénye szerint több túrázó sérüléseket szenved, a héregi állomáson kialakított elsősegélyponton ennek ellenkezőjéről nyilatkoztak a szervezők. Kisebb vízhólyagok ugyan gyakran előfordulnak, ám ennél súlyosabb problémával ezúttal nem kellett megküzdenie az egészségügyi személyzetnek.

A túrázók is szokatlanul mosolygósak voltak a táv több mint felét teljesítve. Elekes Zsolt szerint, aki már hatodszor vágott neki a Gerecse 50-nek, ennek oka elsősorban a kellemes időjárás: a napsütés és a kora nyárias idő mindenki arcára mosolyt csal. Gondot szerinte elsősorban két tényező jelenthet: a rosszul megválasztott cipő és a nem megfelelő táplálék és folyadék − bár utóbbiban a frissítőállomásokon a szervezők is igyekeztek segítséget nyújtani. A meleg idő egyeseket kissé el is nyomott: Horváth Petra ottjártunkkor ébredt egy rövid szunyókálás után. Hangsúlyozta: tudja, ezzel megnehezítette magának a hátralévő 24 kilométert, azonban úgy érezte, a túra közepén is szüksége van egy rövid sziesztára.

12_gerecse05

Miközben a többség alig hagyta el a héregi állomást, az első ezer induló már beérkezett a célba, ahol oklevél és kitűző is várta a túra résztvevőit. Horváth Zoltán főszervező arcán pedig a jól megszokott mosoly mellett a meglepetés érzése is látszik.

– Nagyon büszke vagyok a természetjárókra – emeli ki a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnöke. – Közel 10 ezer ember türelmesen végigvárta a regisztrációt, majd jókedvűen vágott neki a távoknak. Bár mintegy kétezer főt gyorsítva kellett elindítanunk, kollégáimmal együtt szerencsére sikerült megbirkóznunk a feladattal. A tavalyi 7200-as létszám után idén 10-12 százalékos növekedést vártunk, ehhez képest mintegy tízezren érezték úgy, hogy ma a Gerecsében kell túrázniuk.

Az elnök azt is hozzátette, a számítógépes rendszert is ki kellett kapcsolniuk, hogy időben el tudjanak indítani mindenkit. A legcsodálatosabb érzés, hogy a két rövidebb távon megduplázódott a résztvevők száma. A 10 és 20 kilométeren rengeteg család indult el.

– Ha ezeket a távokat kellemes élménynek élik meg a gyermekek, megszeretik a természetjárást és belőlük lesznek később az 50 kilométert teljesítők. Ma több ezer ilyen fiatalt láttam, ez nagyon boldoggá tesz – mondta a túra főszervezője.

A nehezebb regisztráció, a lassabb rajt és az óriási tömeg ellenére tehát a Gerecse 50 töretlenül sikeres, és a szervezők április harmadik hétvégéjén igazi természetjáró ünnepet varázsoltak a tatabányai Jubileum parkba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.