2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Tatabánya

Megdőlt minden eddigi rekord

Soha nem látott embertömeg lepte el szombat délelőtt a Jubileum parkot: reggel hat órától hosszú, tömött sorokban érkeztek a túrázók, hogy nekivágjanak a 30 vagy 50 kilométeres távnak. A 150 önkéntes segítővel kiegészült rendezői csapat már az ötezer főt meghaladó online nevezések után sejtette, nem lesz könnyű dolguk a regisztrációnál, a valóság azonban a legmerészebb álmukat is felülmúlta.

Bár a várakozás pillanatai így a szokásosnál hosszabbra nyúltak, a túrázók türelmesen végigállták a reggel nyolc órára már százméteresre növő sort.


12_gerecse02

A Gerecse 50, ami mára toronymagasan az ország legnagyobb teljesítménytúrájává nőtte ki magát, nemcsak a helyiek számára vonzó, hanem az ország más részén lakók is örömmel utaznak ezért Tatabányára. Németh István és gyermekei a fővárosból érkeztek, és mint mondták, már évek óta készültek arra, hogy egyszer részt vesznek a Gerecse 50-en. Többször kirándultak már a környéken, amit az ország legszebb tájának tartanak.

12_gerecse04

Tóth Luca édesanyjával várakozott türelmesen a rajtnál − az ifjú hölgy hétéveseket megszégyenítő nyugalommal bírta a tömeget. Mielőtt nekivágott volna a 10 kilométernek, elárulta a meglepően egyszerű, ám annál logikusabb motivációját: azért jött el édesanyjával, mert „sétálni nagyon jó”.


A résztvevők száma a különböző távokon:

10 km: 2440
20 km: 3246
30 km: 1079
50 km: 3277
Összesen: 10 042

Bár a nagy számok törvénye szerint több túrázó sérüléseket szenved, a héregi állomáson kialakított elsősegélyponton ennek ellenkezőjéről nyilatkoztak a szervezők. Kisebb vízhólyagok ugyan gyakran előfordulnak, ám ennél súlyosabb problémával ezúttal nem kellett megküzdenie az egészségügyi személyzetnek.

A túrázók is szokatlanul mosolygósak voltak a táv több mint felét teljesítve. Elekes Zsolt szerint, aki már hatodszor vágott neki a Gerecse 50-nek, ennek oka elsősorban a kellemes időjárás: a napsütés és a kora nyárias idő mindenki arcára mosolyt csal. Gondot szerinte elsősorban két tényező jelenthet: a rosszul megválasztott cipő és a nem megfelelő táplálék és folyadék − bár utóbbiban a frissítőállomásokon a szervezők is igyekeztek segítséget nyújtani. A meleg idő egyeseket kissé el is nyomott: Horváth Petra ottjártunkkor ébredt egy rövid szunyókálás után. Hangsúlyozta: tudja, ezzel megnehezítette magának a hátralévő 24 kilométert, azonban úgy érezte, a túra közepén is szüksége van egy rövid sziesztára.

12_gerecse05

Miközben a többség alig hagyta el a héregi állomást, az első ezer induló már beérkezett a célba, ahol oklevél és kitűző is várta a túra résztvevőit. Horváth Zoltán főszervező arcán pedig a jól megszokott mosoly mellett a meglepetés érzése is látszik.

– Nagyon büszke vagyok a természetjárókra – emeli ki a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnöke. – Közel 10 ezer ember türelmesen végigvárta a regisztrációt, majd jókedvűen vágott neki a távoknak. Bár mintegy kétezer főt gyorsítva kellett elindítanunk, kollégáimmal együtt szerencsére sikerült megbirkóznunk a feladattal. A tavalyi 7200-as létszám után idén 10-12 százalékos növekedést vártunk, ehhez képest mintegy tízezren érezték úgy, hogy ma a Gerecsében kell túrázniuk.

Az elnök azt is hozzátette, a számítógépes rendszert is ki kellett kapcsolniuk, hogy időben el tudjanak indítani mindenkit. A legcsodálatosabb érzés, hogy a két rövidebb távon megduplázódott a résztvevők száma. A 10 és 20 kilométeren rengeteg család indult el.

– Ha ezeket a távokat kellemes élménynek élik meg a gyermekek, megszeretik a természetjárást és belőlük lesznek később az 50 kilométert teljesítők. Ma több ezer ilyen fiatalt láttam, ez nagyon boldoggá tesz – mondta a túra főszervezője.

A nehezebb regisztráció, a lassabb rajt és az óriási tömeg ellenére tehát a Gerecse 50 töretlenül sikeres, és a szervezők április harmadik hétvégéjén igazi természetjáró ünnepet varázsoltak a tatabányai Jubileum parkba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.