EUR: 307,67 Ft
CHF: 287,49 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Belföld

Meghalt Biszku Béla

Budapest, 2014. március 18.
Az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt Biszku Béla megérkezik büntetőpere tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2014. március 18-án. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testülete, az úgynevezett karhatalmat létrehozó Ideiglenes Intéző Bizottság egykori tagja, volt PB- majd KB-tag tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A 92 éves volt belügyminiszterre a vádiratban életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérték.
MTI Fotó: Beliczay László

Elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter, a kommunista pártállam egyik vezéralakja.

94 éves korában a Mazsihisz szeretetkórházában hunyt el. Biszkut az 1956 utáni sortüzekben játszott szerepe miatt állítottak bíróság elé. Tavaly decemberben életfogytiglani szabadságvesztést kért rá az ügyész.

Biszku Bélát az ügyészség a rendszerváltás után 23 évvel, 2013 októberében vádolta meg elsősorban az 1956-os forradalom utáni, fegyvertelen civilekre leadott, halálos áldozatokat követelő sortüzek miatt. Tavaly decemberben a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen két év három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottat háborús bűntett miatt, ám fellebbezések folytán másodfokra került a büntetőper.

Kapcsolódó Cikkek