EUR: 305,45 Ft
CHF: 274,15 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Megkezdik az illegális migránsok visszaküldését Törökországba

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében hétfőn elvileg megkezdődik az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

A megegyezés értelmében az európai uniós tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az utolsó pillanatban a görög szigetekről való visszaküldés jogi feltételét is lefektette Athén: pénteken a görög parlament elfogadta az EU-török megállapodást a görög jogrendszerbe átültető törvényt a menedékkérési eljárásról és a bevándorlók visszaküldéséről az úgynevezett biztonságos országokba.

A művelet végrehajtását Leszbosz szigetén kezdik meg, ahol jelenleg több mint 3300 migráns tartózkodik. A részletekről szűkszavúan nyilatkoztak a helyszínen lévő görög tisztségviselők, így egyelőre nem tudni, pontosan kiket és összesen hány bevándorlót küldenek vissza hétfőn.

Az athéni hírügynökség a hét végén közölte, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex által biztosított két török utasszállító hajót indítanak el hétfőn reggel Leszboszról a törökországi Dikili kikötőjébe, szerdáig naponta 250 emberrel a fedélzetén. Görög tisztségviselők nem erősítették meg és nem cáfolták az értesüléseket. Egy görög rendőrségi szóvivő azt mondta, a műveleti egységek egyelőre várják az utasításokat.

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője csupán annyit mondott, hogy “a tervezés folyamatban van”.

Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap azt mondta, arról tájékoztatták a görög hatóságokat: a török kapacitások alapján április 4-én 500 menekültet tudnak visszafogadni. A görög fél eddig 400 migráns visszaszolgáltatását jelezte, de ez a szám még nőhet – tette hozzá. Ala azt mondta, a visszaszállítás során az afgán, a pakisztáni és az iraki migránsokat hazájukba küldik tovább, míg a szíriai menekülteket először átmeneti védelmi központokba, majd délkelet-törökországi táborokba irányítják.

A Reuters brit hírügynökség munkatársa arról számolt be, hogy Leszboszon kevés jelét látta az előkészületeknek.

Eközben az NTV török hírtelevízió Dikiliben tartózkodó tudósítója, Merih Ak vasárnap arról számolt be, hogy a török hatóságok két sátrat állítottak fel a hajókikötőben. Itt először egészségügyi vizsgálatot végeznek el a migránsokon, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. Hétfőn két hajó, egy 200 és egy 100 fős érkezik, amelyek a nap folyamán összesen mintegy 500 embert hoznak át a szemközti oldalról – közölte a török tudósító. Hozzátette: a lehetséges feszültség megelőzése céljából szigorú biztonsági óvintézkedések keretében minden egyes migránsra egy rendőr fog felügyelni.

Mindeközben továbbra is érkeznek menekültek a görög szigetekre: a hatóságok közlése szerint vasárnap 514 migráns érkezett Görögországba, közülük 364 Leszbosz szigetére. A többnyire Szíriából és Irakból származó migránsok közül sokan nem tudták, hogy vissza fogják őket küldeni Törökországba. Az EU-török alkut megelőzően naponta 1-2 ezren érkeztek az égei-tengeri görög szigetekre Törökországból. Azóta számuk jelentősen visszaesett, a Reuters szerint elsősorban az erős szelek és a rossz időjárás miatt.

Görög rendőrségi források szerint vasárnap Leszbosz szigetén még az utolsó pillanatban többen benyújtották menedékkérelmüket, hogy elkerüljék a visszatoloncolást.

Az égei-tengeri szigeteken lévő migránsok közül az AFP francia hírügynökségnek többen arról panaszkodtak, hogy a hatóságok nem hagytak nekik elég időt kérelmük benyújtására vagy egyáltalán nem engedték, hogy részt vegyenek az eljárásban. Egy szíriai mérnök, Anasz al-Bakr azt mondta, a rendőrség a Híosz szigetére érkezését március 20-ra tette, miközben valójában 19-én ért partra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és jogvédő csoportok bírálták az EU-török megegyezést, mivel úgy vélték, nem határozta meg megfelelően a menekültek védelmének jogi biztosítékait. Az Amnesty International (AI) nevű jogvédő csoport egyenesen azt mondta, a megállapodás “történelmi sorscsapás az emberi jogokra”. Az AI közölte, munkatársait hétfőn Leszboszra és a közelben fekvő Híosz szigetére küldi, hogy felmérhessék a helyzetet.

A görögországi visszaküldésekkel párhuzamosan elvileg a szíriai menekültek Törökországból az EU területére történő legális áttelepítése is megkezdődik hétfőn. Ekkor érkezik Németországba a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás keretében Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja – közölte még pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője. Az első, mintegy 40 fős csoportot a tervek szerint az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson. A program első szakaszában 1600 embert fogadnak be, szükség esetén pedig további 13 500-at. Ez a teljes kontingens mintegy 20 százaléka.

A menekülteket a török hatóságok javaslatai alapján, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közreműködésével válogatják ki. Törekednek a szétszakadt családok egyesítésére, és igyekeznek fokozottan védelemre szoruló menekülteket beválogatni. További szempont a beilleszkedés esélye, ezt az iskolai végzettség, a szakmai képzettség, a nyelvtudás és vallási hovatartozás alapján mérlegelik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.