EUR: 313,00 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb II.kerület

Menjünk virágerdőt nézni!

odvas_keltike

Az odvas keltike nemcsak szép, de hasznos gyógyszer is lehet

Egyre nagyobb számban láthatók a tavaszi virágok és szaporodnak a csivitelő madarak is a Buda környéki erdőkben. A felmelegedés, a hosszú hétvégék sokakat az erdőbe csalogatnak, a Pilisi Parkerdő munkatársai azonban figyelmeztetnek, hogy ilyenkor is vigyázzunk a természetre.

Márciusban nyílik először az erdőben a tavaszi kankalin, a pirosló hunyor, a sáfrány, az odvas keltike, a salátaboglárka, az ibolya, a csillagvirág, a leánykökörcsin, és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörből is ismert barkavirágzatukkal a különböző fűzfajok is. A lombfakadás előtt nyíló virágú növények egy része geofiton faj, ami azt jelenti, hogy mire az erdő kizöldül, visszahúzódnak a talajszint alá és rejtett módon várják a következő tavaszt. Ilyen növény az éledő erdők egyik gyönyörű ékessége, a lilás vagy fehér színű odvas keltike. Csak távolabbról csodáljuk, mivel alkaloidtartalma miatt igen mérgező, a népi gyógyászat, a homeopátia és a gyógyszeripar azonban értékes, gyógyító hatású növényként használja. Mielőtt a szebbnél szebb virágokban gyönyörködő túrára indulunk, ne felejtsük el, hogy a magasabban fekvő erdőterületeken még zordabb időjárási viszonyokkal is találkozhatunk, mint bent a városban. Kora tavasszal is fontos, hogy megfelelően öltözködjünk és jó túrafelszerelésben induljunk erdei virágnézőbe. A virágokban pedig csak gyönyörködjünk. Fotózzuk, de ne szedjük le őket!


Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.