EUR: 309,42 Ft
CHF: 288,87 Ft
2017. március 24., péntek
Gábor, Karina

Külföld

Merkel: feszült a biztonsági helyzet Németországban

Feszült a biztonsági helyzet Németországban, de a hatóságok kiválóan együttműködnek és mindent megtesznek a veszélyek elhárításáért – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a biztonsági szervek közös terrorelhárító központjában (GTAZ) tett látogatása után.

A kancellár megnyugtatónak nevezte az ország biztonságára ügyelő szervek munkáját a 40 szövetségi és tartományi hatóság terrorelhárító tevékenységét összehangoló intézményben tett látogatása utáni sajtónyilatkozatában, és kiemelte, hogy a nemzetközi partnerszervezetekkel folytatott adatcsere is jól működik.

Elmondta, hogy legutóbb 2007-ben kereste fel a GTAZ-t, és azóta “jelentősen emelkedett a fenyegetést jelentő helyzetek száma”. Ezzel a folyamattal lépést kell tartani a biztonsági szervek személyzeti és technikai fejlesztésében, és tevékenységük jogi szabályozásában is. A politikai döntéshozók “érzékenysége” a téma iránt kellőképpen fokozott, és igyekeznek egyensúlyba hozni a biztonság és az adatvédelem elvét – mondta Angela Merkel.

Sajtóértesülések szerint a GTAZ-hoz naponta 2-4 lehetséges fenyegetettségről, veszélyhelyzetről futnak be értesülések. Az információkat mindenekelőtt az amerikai partnerekkel együttműködésben ellenőrzik és elemzik.

Németországban az utóbbi években főleg az iszlamista terror veszélye erősödött. A szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követőinek száma gyors ütemben növekedik, a 2013-ban regisztrált 5500-ról 8500-ra ugrott, és számon tartanak 460 közveszélyes, terrorcselekmény végrehajtására is hajlamosnak tartott iszlamistát is, akiket folyamatos megfigyelés alatt kellene tartani, de nincs elég ember erre.

A terrorelhárítás munkáját tovább nehezíti, hogy a menedékkérők 70 százaléka személyazonosító okmányok nélkül érkezik, így nemigen tudni, hogy kik érkeznek a menekülthullámmal.

A hatóságok hivatalos állásfoglalása szerint évek óta nagy a terrorveszély, de “absztrakt”, elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás Németországban, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nincs kiürítési terve a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek

    Nincs kiürítési terve a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek

    Egy évvel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren 16 emberéletet követelő robbantásos merénylet után sincs kiürítési terve a légikikötőt üzemeltető vállalatnak – közölte a La Libre Belgique című belga napilap egy szakszervezeti vezető nyilatkozatára hivatkozva.

  • Felszínre hoztak egy 2014-ben elsüllyedt kompot

    Felszínre hoztak egy 2014-ben elsüllyedt kompot

    Sikerült a vízfelszínre emelni péntekre a 2014-ben elsüllyedt dél-koreai kompot, és ezzel lehetővé vált, hogy kikötőbe szállítsák, megtalálják az eltűnt kilenc ember holttestét, és megállapítsák a katasztrófa okát – jelentették be hivatalosan Szöulban.