2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Extra

Michael Douglas elajándékozza filmgyűjteményét

Michael Douglas a rochesteri George Eastman Múzeumnak adományozza több mint három tucat filmkópiából álló gyűjteményét.

A fotómúzeum szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az Oscar-díjas színész kollekciója 35 mm-es és 16 mm-es filmkópiákból áll, 37 filmet tartalmaz, ebből több mint 30 olyan alkotás, amelyben szerepelt vagy amelynek születésében producerként közreműködött.


Bruce Barnes, a múzeum igazgatója arról számolt be, Douglas tavalyi rochesteri látogatása után döntött úgy, hogy a múzeumban helyezi el a gyűjteményét. A színész akkor azért járt Rochesterben, mert a filmművészethez való hozzájárulásáért George Eastman-díjjal tüntették ki.

A kollekcióban szerepel az a két filmje is, amelyekért Oscar-díjat kapott: a Száll a kakukk fészkéért 1976-ben producerként vehette át az amerikai filmakadémia elismerését, a Tőzsdecápákban nyújtott alakításáért pedig legjobb főszereplőként jutalmazták az Oscar-szoborral. A múzeumba kerül ezen kívül a Kína-szindróma és a Traffic című filmje is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Andy Vajna is gratulált az Oscar-díj jelölésért

  Andy Vajna is gratulált az Oscar-díj jelölésért

  Andy Vajna az elsők között volt, aki gratulált a Testről és lélekről című film készítőinek, miután kiderült az Oscar-díjat megítélő bizottság a legjobb öt külföldi film közé választotta Enyedi Ildikó művét.

 • Oscar 2018: Magyar film is a jelöltek között

  Oscar 2018: Magyar film is a jelöltek között

  Kihirdették a 90. Oscar-díj átadó jelöltjeit. Az esemény idén is különösen kedves lesz a magyar nézők számára, mivel Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

 • Jennifer Lawrence lehet az év legrosszabb színésznője

  Jennifer Lawrence lehet az év legrosszabb színésznője

  Kihirdették a 2017-es év legpocsékabbnak tartott színészi alakításait “elismerő” Arany Málna-díj jelöltjeit. A nomináltak között olyan korábbi Oscar favoritok is helyet kaptak, mint Jennifer Lawrence, Anthony Hopkins és Susan Sarandon.