EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Sport

Minden második amerikaifutball-játékos agyrázkódást szenved

Csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja egy új amerikai tanulmány szerint.

“Ez az egyik legátfogóbb tanulmány, amelyet élő, de már visszavonult amerikaifutball-játékosok körében végeztek, valamint az egyik első azok között, amelyek objektíven bizonyítják az agyrázkódás tényét” – kommentálta a kutatást Francis Conidi, a Floridai Állami Egyetem munkatársa.

Sokkal nagyobb volt az agyrázkódást szenvedettek aránya az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai között, mint a népesség körében általában – áll a tanulmányban, amelyet az Amerikai Neurológusok Társaságának a kanadai Vancouverben tartott 68. konferenciája alkalmából tettek közzé.

A kutatás 40 volt NFL-játékos részvételével folyt, akikről agyi képalkotó eljárással (MRI) készítettek diagnózist.

A 27-56 éves résztvevőkön, akiknek nagy része több mint öt éve visszavonult, miután átlagosan hét évet futballozott az NFL-ben, egy sor memóriatesztet is elvégeztek.

Az MRI segítségével a tudósok bizonyították, hogy a résztvevők közül 17 (43 százalék) szenvedett agyrázkódást. A memóriatesztek végzésekor a volt játékosok 45 százalékánál merültek fel tanulási és memóriagondok, 42 százalékuknál koncentrációs zavarok – írták a kutatók, akik szerint munkájuk abban is segít, hogy a demenciával, depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozott krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) jobban megértsék. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

Az NFL-t rengeteg bírálat éri, amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről tavaly játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.

Kapcsolódó Cikkek

  • Emlékezzünk a nagyokra!

    Emlékezzünk a nagyokra!

    Bár manapság nem igazán találunk örömre okot, ha a magyar labdarúgó-válogatottra gondolunk, azért voltak idők, amikor büszkén mondhattuk, hogy a magyar futball a világ élvonalába tartozik.

  • Ilyen volt a Storck-éra

    Ilyen volt a Storck-éra

    Közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Labdarúgó Szövetség és Bernd Storck, szövetségi kapitány. A német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott. Az MLSZ döntése egyáltalán nem meglepő, hiszen nem tudta meglovagolni a tavalyi Európa bajnokságon elért szép eredmények hullámait, illetve a jövő évi világbajnokságra sem sikerült kijuttatnia a csapatot.