EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Sport

Minden második amerikaifutball-játékos agyrázkódást szenved

East Rutherford, 2014. február 2.
Ricardo Lockette, a Seattle Seahawks (b) és Dominique Rodgers-Cromartie, a Denver Broncos játékosa az amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjében a New Jersey állambeli East Rutherfordban 2014. február 2-án. A Seattle Seahawks 43-8-ra győzött a Denver Broncos ellen a 48. Super Bowlon, ezzel története során először hódította el a bajnokcsapatnak járó Vince Lombardi-trófeát. (MTI/EPA/Tannen Maury)

Csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja egy új amerikai tanulmány szerint.

“Ez az egyik legátfogóbb tanulmány, amelyet élő, de már visszavonult amerikaifutball-játékosok körében végeztek, valamint az egyik első azok között, amelyek objektíven bizonyítják az agyrázkódás tényét” – kommentálta a kutatást Francis Conidi, a Floridai Állami Egyetem munkatársa.

Sokkal nagyobb volt az agyrázkódást szenvedettek aránya az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai között, mint a népesség körében általában – áll a tanulmányban, amelyet az Amerikai Neurológusok Társaságának a kanadai Vancouverben tartott 68. konferenciája alkalmából tettek közzé.

A kutatás 40 volt NFL-játékos részvételével folyt, akikről agyi képalkotó eljárással (MRI) készítettek diagnózist.

A 27-56 éves résztvevőkön, akiknek nagy része több mint öt éve visszavonult, miután átlagosan hét évet futballozott az NFL-ben, egy sor memóriatesztet is elvégeztek.

Az MRI segítségével a tudósok bizonyították, hogy a résztvevők közül 17 (43 százalék) szenvedett agyrázkódást. A memóriatesztek végzésekor a volt játékosok 45 százalékánál merültek fel tanulási és memóriagondok, 42 százalékuknál koncentrációs zavarok – írták a kutatók, akik szerint munkájuk abban is segít, hogy a demenciával, depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozott krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) jobban megértsék. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

Az NFL-t rengeteg bírálat éri, amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről tavaly játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.

Kapcsolódó Cikkek