2018. április 27., péntek
Zita

Belföld

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Baranyajenőn és Söptén polgármestert és képviselő-testületet, Bejcgyertyánoson és Nyirádon polgármestert választanak.

A Baranya megyei Baranyajenőn azért kellett időközi választást kiírni, mert a képviselő-testület decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre tizenöten aspirálnak, mindannyian függetlenek. A választói névjegyzékben 363-an szerepelnek.


A Vas megyei Söptén ugyancsak azért tartanak időközi választást, mert a képviselő-testület tavaly decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre öt jelöltet vettek nyilvántartásba: négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A négy képviselői helyre 14-en jelöltették magukat, valamennyien függetlenek. A 790 lakosú községben 685-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

A szintén Vas megyei Bejcgyertyánoson időközi polgármester-választást tartanak, mert a község előző vezetője, Németh Imre, aki egy évtizeden át irányította az önkormányzat munkáját, decemberben elhunyt. A választójoggal rendelkező 381 helybéli öt jelölt közül választhatja ki a következő településvezetőt, négyen függetlenként indulnak, az ötödik jelölt a Magyar Munkáspárt képviseletében.

A Veszprém megyei Nyirád községben azért lesz időközi polgármester-választás, mert Sarkadi-Nagy András János – aki 1998 óta vezette a települést – decemberben elhunyt. Az 1515, névjegyzékben szereplő választópolgár hat jelölt közül választhatja ki a következő polgármestert: öten függetlenként indulnak, a hatodik a Magyar Munkáspárt jelöltjeként.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Három időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna ma, ezek azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csataszögön, a Somogy megyei Gamáson és Magyaregresen legközelebb csak 2019-ben lehet roma kisebbségi önkormányzatot alakítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem jött be a lilakáposztás fagyi

    Nem jött be a lilakáposztás fagyi

    Vészesen gyorsan közeledik a nyár, így a fagyizó emberek is kezdenek szaporodni Budapesten. Egyre több olyan helyet találhatunk a fővárosban, ahol a szokásos ízek mellett igazi különlegességeket is kipróbálhatunk.

  • Portik évekig rögzíthette Gyárfás szavait

    Portik évekig rögzíthette Gyárfás szavait

    Benyújtotta az ellene szóló gyanúsítás cáfolatát az ügyészségnek Ihász Sándor, volt főügyész, akit bűnpártolással gyanúsítanak a Fenyő-ügyben. Ugyanakkor a Heti Válasz szerint az ügyészségnél nem egyetlen felvétel, hanem számos hanganyag lehet, mert belügyi információik szerint Portik Tamás négy éven át rögzíthette beszélgetéseit Gyárfás Tamással.