EUR: 308,11 Ft
CHF: 265,38 Ft
2017. október 24., kedd
Salamon

Belföld

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Baranyajenőn és Söptén polgármestert és képviselő-testületet, Bejcgyertyánoson és Nyirádon polgármestert választanak.

A Baranya megyei Baranyajenőn azért kellett időközi választást kiírni, mert a képviselő-testület decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre tizenöten aspirálnak, mindannyian függetlenek. A választói névjegyzékben 363-an szerepelnek.


A Vas megyei Söptén ugyancsak azért tartanak időközi választást, mert a képviselő-testület tavaly decemberben feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre öt jelöltet vettek nyilvántartásba: négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A négy képviselői helyre 14-en jelöltették magukat, valamennyien függetlenek. A 790 lakosú községben 685-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

A szintén Vas megyei Bejcgyertyánoson időközi polgármester-választást tartanak, mert a község előző vezetője, Németh Imre, aki egy évtizeden át irányította az önkormányzat munkáját, decemberben elhunyt. A választójoggal rendelkező 381 helybéli öt jelölt közül választhatja ki a következő településvezetőt, négyen függetlenként indulnak, az ötödik jelölt a Magyar Munkáspárt képviseletében.

A Veszprém megyei Nyirád községben azért lesz időközi polgármester-választás, mert Sarkadi-Nagy András János – aki 1998 óta vezette a települést – decemberben elhunyt. Az 1515, névjegyzékben szereplő választópolgár hat jelölt közül választhatja ki a következő polgármestert: öten függetlenként indulnak, a hatodik a Magyar Munkáspárt jelöltjeként.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Három időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna ma, ezek azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csataszögön, a Somogy megyei Gamáson és Magyaregresen legközelebb csak 2019-ben lehet roma kisebbségi önkormányzatot alakítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Infektológus: Érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

    Infektológus: Érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

    A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni – mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

  • Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

    Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

    Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII.