EUR: 310,04 Ft
CHF: 267,30 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Sport

Olimpia előtt: Magyarországon is virágkorát éli a dopping

Tiszeker Ágnes, MACS, antidopping

Tiszeker Ágnes és a londoni olimpia tiltólistája (Fotó: MTI)

Az élsport akár 30 százalékban doppingfertőzött lehet, az ellenőrzések viszont ennek csupán alig tizedét tárják fel – nyilatkozta a Lokálnak Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tiltott szerek piaca az egész világon virágzik, ez alól Magyarország sem kivétel. – A magyar sportolók dopping szempontjából ugyanolyan helyzetben vannak, mint a nagy sportnemzetek versenyzői: az interneten bármely tiltott szer könnyen beszerezhető. A problémát súlyosbítja, hogy rendkívül elterjedtek az úgynevezett dizájner szerek, amelyek kimutatása komoly fejtörést okoz a laboroknak, sőt egyes teljesítményfokozók jelenleg kiszűrhetetlenek.
Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy tavaly állami megrendelésre 1100 mintavételt végeztek, ebből 9 eset zárult pozitív eredménnyel. Végül hatnál állapítottak meg doppingvétséget, a többinél gyógykezelés következtében került tiltólistás szer a sportoló szervezetébe. – Idén legalább 1500 ellenőrzést hajtunk végre az állam felkérésére, de dolgozunk a nemzeti és nemzetközi sportszövetségeknek is – közölte a MACS első embere. Fokozott figyelem irányul a riói olimpiára kijutott sportolókra, őket a kvóta megszerzésekor, illetve a kiutazás előtt minimum még három alkalommal felkeresik az ellenőrök, akik vért és vizeletet is vesznek a versenyzőktől.
– Bárkit bárhol bármikor bármennyiszer országhatár vagy életkori megkötés nélkül ellenőrizhetünk – fogalmazott Tiszeker Ágnes. Mivel itthon nincs megfelelő létesítmény, a hazai minták bevizsgálása az Ausztriában található seibersdorfi laboratóriumban történik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Amerikába viszik kezelésre Schumit

    Amerikába viszik kezelésre Schumit

    Hosszú idő után friss hír jelent meg Michael Schumacherről. A Forma–1-es pilóta 2013-ban szenvedett súlyos síbalesetet, és kórházi kezelése óta a Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják, de hamarosan Amerikába költöztetik.

  • A stadionba zárták a dühös szurkolókat

    A stadionba zárták a dühös szurkolókat

    A brazil rendőrök húsz percre a stadionba zárták a feldühödött Santos-szurkolók egy részét, miután a csapat meglepetésre kiesett a labdarúgó Libertadores Kupa negyeddöntőjében.