EUR: 309,58 Ft
CHF: 285,89 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Sport

Olimpia előtt: Magyarországon is virágkorát éli a dopping

Tiszeker Ágnes, MACS, antidopping

Tiszeker Ágnes és a londoni olimpia tiltólistája (Fotó: MTI)

Az élsport akár 30 százalékban doppingfertőzött lehet, az ellenőrzések viszont ennek csupán alig tizedét tárják fel – nyilatkozta a Lokálnak Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tiltott szerek piaca az egész világon virágzik, ez alól Magyarország sem kivétel. – A magyar sportolók dopping szempontjából ugyanolyan helyzetben vannak, mint a nagy sportnemzetek versenyzői: az interneten bármely tiltott szer könnyen beszerezhető. A problémát súlyosbítja, hogy rendkívül elterjedtek az úgynevezett dizájner szerek, amelyek kimutatása komoly fejtörést okoz a laboroknak, sőt egyes teljesítményfokozók jelenleg kiszűrhetetlenek.
Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy tavaly állami megrendelésre 1100 mintavételt végeztek, ebből 9 eset zárult pozitív eredménnyel. Végül hatnál állapítottak meg doppingvétséget, a többinél gyógykezelés következtében került tiltólistás szer a sportoló szervezetébe. – Idén legalább 1500 ellenőrzést hajtunk végre az állam felkérésére, de dolgozunk a nemzeti és nemzetközi sportszövetségeknek is – közölte a MACS első embere. Fokozott figyelem irányul a riói olimpiára kijutott sportolókra, őket a kvóta megszerzésekor, illetve a kiutazás előtt minimum még három alkalommal felkeresik az ellenőrök, akik vért és vizeletet is vesznek a versenyzőktől.
– Bárkit bárhol bármikor bármennyiszer országhatár vagy életkori megkötés nélkül ellenőrizhetünk – fogalmazott Tiszeker Ágnes. Mivel itthon nincs megfelelő létesítmény, a hazai minták bevizsgálása az Ausztriában található seibersdorfi laboratóriumban történik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza felől akár most véget érhetne az NB I-es labdarúgó-bajnokság. Nem csoda, hiszen csapata, a Haladás jelenleg a negyedik helyen áll, az FTC és a Videoton sincs elérhetetlen messzeségben tőlük.

 • Sittes focisták

  Sittes focisták

  A labdarúgók élete nem csak a pénzről és a csillogásról szól, több focistával is előfordult, hogy börtönben kötött ki.

 • Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Pechje van a Dárdai Pál által irányított Herthának. A berlini gárda a Német Kupa sorsolása után a mezőny egyik legjobb csapatával, a Borussia Dortmunddal találkozik a nyolcaddöntőben.

 • Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Bernie Ecclestone, a Forma–1 milliárdos főnöke újabb hajmeresztő ötlettel állt elő: 40 centiméteres falat húzatna fel a pályák mentén, hogy visszaszorítsa azt a tendenciát, miszerint a pilóták folyton kiszélesítik a pályát.