EUR: 323,10 Ft
CHF: 280,42 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb I.kerület II.kerület

Ötvenévnyi út képeken

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Varga-Sinai Gizella (jobb szélen) festményeit Lévai Anikó (középen) is megcsodálta

Varga-Sinai Gizella közel ötven éve Iránban élő és alkotó magyar festőművész Útleírás című vándorkiállítása a Várkert Bazárba érkezett a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A képes útleírásokat Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke álomszerűnek találta.

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az utazó bőröndből kigördített papírtekercsek képei is lenyűgözték a látogatókat

A festőművész a különleges képes-szöveges kiállítás-megnyitóján úgy fogalmazott: olyan ez kicsit, mint a tékozló fiú története, aki végül hazatér a szülői házhoz, hogy megmutassa a kincseket, amiket útközben talált.


Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jankovics Marcellt elbűvölte az Útleírások

– Ha visszanézek az útra, amelyet magam mögött hagytam és ami csaknem fél évszázadig tartott, úgy érzem magam, mint a mesebeli hős, aki kincseket talált és most visszatér a szülői házba, hogy elbüszkélkedjen azokkal szeretteinek! Hosszú, hosszú utazás volt, izgalmas, gyönyörű, kalandokkal teli, olykor veszélyes, de megérte!

Varga-Sinai Gizella kiállítását Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is megcsodálta.


– Gizella hosszú utazásáról papírra írt és festett gondolatairól nekem a révbe ért művész, anya, feleség jut eszembe. A magával és környezetével békében élő nő. Munkái ezt a harmonikus állapotot tükrözik – mondta Lévai Anikó, aki megköszönte a művésznőnek, hogy kincsekkel megrakott útitáskával jött haza.

Jankovics Marcell elmondta, a keleti anyagokon magyar technikával létrehozott művek egyedülállóan részletgazdag alkotások, melyekben méltón elmerülni csak elegendő idő birtokában lehet.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy a 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva egy olyan kiállítás látható a Várkert Bazárban, amely a magyar és perzsa kultúra ötvözésével nemcsak útleírásként, hanem útravalóul is szolgál a látogatók számára. A tárlat május 15-ig tekinthető meg a Várkert Bazár déli palotáiban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.