EUR: 307,73 Ft
CHF: 281,63 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb I.kerület II.kerület

Ötvenévnyi út képeken

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Varga-Sinai Gizella (jobb szélen) festményeit Lévai Anikó (középen) is megcsodálta

Varga-Sinai Gizella közel ötven éve Iránban élő és alkotó magyar festőművész Útleírás című vándorkiállítása a Várkert Bazárba érkezett a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A képes útleírásokat Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke álomszerűnek találta.

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az utazó bőröndből kigördített papírtekercsek képei is lenyűgözték a látogatókat

A festőművész a különleges képes-szöveges kiállítás-megnyitóján úgy fogalmazott: olyan ez kicsit, mint a tékozló fiú története, aki végül hazatér a szülői házhoz, hogy megmutassa a kincseket, amiket útközben talált.

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jankovics Marcellt elbűvölte az Útleírások

– Ha visszanézek az útra, amelyet magam mögött hagytam és ami csaknem fél évszázadig tartott, úgy érzem magam, mint a mesebeli hős, aki kincseket talált és most visszatér a szülői házba, hogy elbüszkélkedjen azokkal szeretteinek! Hosszú, hosszú utazás volt, izgalmas, gyönyörű, kalandokkal teli, olykor veszélyes, de megérte!

Varga-Sinai Gizella kiállítását Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is megcsodálta.

– Gizella hosszú utazásáról papírra írt és festett gondolatairól nekem a révbe ért művész, anya, feleség jut eszembe. A magával és környezetével békében élő nő. Munkái ezt a harmonikus állapotot tükrözik – mondta Lévai Anikó, aki megköszönte a művésznőnek, hogy kincsekkel megrakott útitáskával jött haza.

Jankovics Marcell elmondta, a keleti anyagokon magyar technikával létrehozott művek egyedülállóan részletgazdag alkotások, melyekben méltón elmerülni csak elegendő idő birtokában lehet.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy a 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva egy olyan kiállítás látható a Várkert Bazárban, amely a magyar és perzsa kultúra ötvözésével nemcsak útleírásként, hanem útravalóul is szolgál a látogatók számára. A tárlat május 15-ig tekinthető meg a Várkert Bazár déli palotáiban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.