2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb I.kerület II.kerület

Ötvenévnyi út képeken

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Varga-Sinai Gizella (jobb szélen) festményeit Lévai Anikó (középen) is megcsodálta

Varga-Sinai Gizella közel ötven éve Iránban élő és alkotó magyar festőművész Útleírás című vándorkiállítása a Várkert Bazárba érkezett a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A képes útleírásokat Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke álomszerűnek találta.

Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az utazó bőröndből kigördített papírtekercsek képei is lenyűgözték a látogatókat

A festőművész a különleges képes-szöveges kiállítás-megnyitóján úgy fogalmazott: olyan ez kicsit, mint a tékozló fiú története, aki végül hazatér a szülői házhoz, hogy megmutassa a kincseket, amiket útközben talált.


Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállítása Várkert Bazár Dr. Lévai Anikó Jankovics Marcell, az MMA alelnöke ( Fotó: Sáfár Tibor)

Jankovics Marcellt elbűvölte az Útleírások

– Ha visszanézek az útra, amelyet magam mögött hagytam és ami csaknem fél évszázadig tartott, úgy érzem magam, mint a mesebeli hős, aki kincseket talált és most visszatér a szülői házba, hogy elbüszkélkedjen azokkal szeretteinek! Hosszú, hosszú utazás volt, izgalmas, gyönyörű, kalandokkal teli, olykor veszélyes, de megérte!

Varga-Sinai Gizella kiállítását Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is megcsodálta.


– Gizella hosszú utazásáról papírra írt és festett gondolatairól nekem a révbe ért művész, anya, feleség jut eszembe. A magával és környezetével békében élő nő. Munkái ezt a harmonikus állapotot tükrözik – mondta Lévai Anikó, aki megköszönte a művésznőnek, hogy kincsekkel megrakott útitáskával jött haza.

Jankovics Marcell elmondta, a keleti anyagokon magyar technikával létrehozott művek egyedülállóan részletgazdag alkotások, melyekben méltón elmerülni csak elegendő idő birtokában lehet.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy a 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva egy olyan kiállítás látható a Várkert Bazárban, amely a magyar és perzsa kultúra ötvözésével nemcsak útleírásként, hanem útravalóul is szolgál a látogatók számára. A tárlat május 15-ig tekinthető meg a Várkert Bazár déli palotáiban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.