2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Petőfi barátja volt a Bethesda első főorvosa

Bakody Tivadar

Bakody Tivadar

105 éve hunyt el Bakody Tivadar, a Bethesda első főorvosa. A XIX. század elismert tudósának kiemelt szerep jutott a Bethesda kórház megszületésében.

– Bakody 1862-ben felajánlotta a német ajkú református gyülekezet szegényebb tagjainak, hogy hajlandó őket ingyen kezelni – emlékezett meg a reformatus.hu-n a Bethesda első főorvosáról Millisits Máté, Zugló helytörténésze. – A gyülekezet a felajánlást továbbgondolva 1864-ben bizottságot hozott létre, hogy segítsen megfelelő helyet találni a gyógyításnak. A Németajkú Leányegyházközség bérelni szeretett volna egy helyiséget a kis kórháznak, de a szomszédok tiltakozása miatt a bérbeadó visszalépett. Bakody ekkor megvásárolta az épületet, amit aztán maga adott bérbe a leányegyházközségnek. Ezután 1866 januárjában megnyílhatott a Bethesda kórház. Bakody Tivadar 1886-ig látta el itt a főorvosi feladatokat.


Bakody egyébként az Orvosi Hetilapban 1861-ben megjelent Országos testgyakorlat című cikkével tulajdonképpen a hazai tornamozgalom elindítójának is tekinthető. Először javasolta ugyanis, hogy a testmozgás legyen iskolai tantárgy. Ő volt a hazai tornasport egyik első szervezője, nem mellesleg szabadkőművespáholy-vezető. Petőfi Sándorral is jó barátságot ápolt, aki Bakody német nyelven megjelent Álomképek címmel írt verseskötetéről elismeréssel nyilatkozott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.