2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Rendkívül súlyos születési rendellenességeket okoz a zikavírus

Immár kétséget kizáróan biztos, hogy a zikavírus súlyos születési rendellenességeket okoz – jelentették be szerdán amerikai egészségügyi tisztségviselők.

A szakértők idáig csak feltételes módban beszéltek arról, hogy határozott összefüggés lenne a zikaláz brazíliai megjelenése és a ritka rendellenességgel született gyermekek számának emelkedése között. Szerdán azonban az Egyesült Államok járványügyi hivatala közölte, hogy elég bizonyíték van annak kijelentésére: a zikavírus kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál.


A hivatal tisztségviselői közölték, hogy várandós nőknek továbbra is ugyanazt tanácsolják, mint korábban, csak még nyomatékosabban: ne utazzanak olyan országokba, amelyekben terjed a vírus, elsősorban Latin-Amerikába.

Az amerikai járványügyi hivatal már hétfőn is rossz hírrel szolgált. Egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amilyenekre eredetileg számítottak. Amellett, hogy a kórokozó rendkívüli károsodásokat okozhat magzatok agyában, nem kizárt, hogy felnőtteknél ritka neurológiai károsodást válthat ki.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai földrészen. A kórra 2014 februárjában figyeltek fel latin-amerikai őslakosok körében. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.