EUR: 311,37 Ft
CHF: 265,79 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Extra

Rendőrök vigyáztak az első magyar lottónyertesre

8550 bankó, azaz 855 ezer forint – ennyit nyert 1957-ben Magyarország első lottónyertese, Ring Sándorné. A családnak nagyon jól jött a nyeremény és ők voltak azok, akik divatba hozták a családi lottószámokat.

Az első ötöslottó-sorsolást 1957. március 7-én tartották, összesen 1 505 546 darab szelvény érkezett játékba. A MEDOSZ kultúrotthonba délután fél ötre hirdetett eseményen ünnepi műsor vezette be az új sorsolást. Telitalálat ekkor még nem volt, erre hat hétig kellett várni. A lottótörténelem első főnyereményét pedig a 66 éves özvegyasszony, Ring Sándorné vihette haza.


Budapest, 1957. április 12. Özv. Ring Sándorné nyugdíjas hatgyerekes családanya, az első öttalálatos lottónyeremény boldog tulajdonosa kezében az 1.758.466-os számú szelvénnyel, mellyel négy gyermeke és saját évszámait játszotta meg a lottón, jobbra Marica nevű lánya. MTI Fotó: Fényes Tamás

Budapest, 1957. április 12.
Özv. Ring Sándorné nyugdíjas hatgyerekes családanya, az első öttalálatos lottónyeremény boldog tulajdonosa kezében az 1.758.466-os számú szelvénnyel, mellyel négy gyermeke és saját évszámait játszotta meg a lottón, jobbra Marica nevű lánya.
MTI Fotó: Fényes Tamás

Az újság még azt is megírta, hogy a nyertes Budapesten, a XI. kerületben lakik, a szelvény kitöltése előtt pedig sorba vette gyermekei életéveit: Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Sokan követték ezután Ring Sándorné példáját, így az özvegyasszony hozta divatba a „családi” számokat. A nyeremény – 855 ezer forint – az akkor legnagyobb címletű százforintosok kötegeiből összeállított, 8550 bankót tartalmazó pakk volt. Összehasonlítási alapként: a játék mindössze 3 forint 30 fillér, Ring Sándorné nyugdíja pedig 500 forint volt. Akkoriban még a tévé is közvetítette, ha valaki átvette a nyereményét. Egészen a kilencvenes évekig nyilvános volt a nevük. Ring Sándorné az akkor 23 éves katona fiával, Mihállyal vette át a pénzt. A férfi tavaly egy interjúban emlékezett vissza óriási szerencséjükre:

Budapest, 1957. április 25. Özv. Ring Sándorné (b3), a 6. játékhét öttalálatos lottónyertese átveszi a nyereményt a MEDOSZ székházában. MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

Budapest, 1957. április 25.
Özv. Ring Sándorné (b3), a 6. játékhét öttalálatos lottónyertese átveszi a nyereményt a MEDOSZ székházában.
MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

– Akkor épp katonai szolgálatot teljesítettem, de a pénz átvételére szerencsére hazaengedtek. Még soha nem volt a kezünkben akkora összeg. Emlékszem előtte kijöttek hozzánk a lottótársaság munkatársai és értesítették az anyámat, hogy megnyerte az ötöst. Akkoriban a beküldött szelvényen szerepelt a játékos címe is, ezért nem okozott problémát, hogy megtaláljanak minket. Édesanyám aggódva kezdte keresni a lottószelvényét, fél napig tartott, míg megtalálta, a konyharuhája zsebében lapult – magyarázta Mihály, aki azt is elárulta, hogy ezek után két napig rendőrautó állt a lakásuk előtt. A pénz egy részét bankba tették, de vettek Érden egy házat is. A sajátjukat egy bomba megsemmisítette 1945-ben, ezért az ötvenes években társbérletben kellett lakniuk. A 855 ezer forintból akkor akár nyolc lakást is vásárolhattak volna a fővárosban, ők mégis szerényen éltek. Ring Sándorné pedig megosztotta a pénzt a gyerekeivel. Mihály azóta is minden héten játszik, ugyanúgy családtagok számaival, ahogy egykor édesanyja tette.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Feró: Még mindig jó vagyok az ágyban

  Nagy Feró: Még mindig jó vagyok az ágyban

  A hetvenkét éves rockzenész korát meghazudtolóan aktív életet él. Az orvosok már évekkel ezelőtt pihenőre küldték, ám Feró hajthatatlan, és élete végéig a színpadon akar állni.

 • Sokkolta Kóbort, hogy ismét nagypapa lesz

  Sokkolta Kóbort, hogy ismét nagypapa lesz

  Lapunk alig több mint egy hónappal ezelőtt számolt be Kóbor János első unokájáról, Elzáról. Most ismét nagy az öröm a családban, ugyanis kiderült, hogy máris úton van a második, immáron vér szerinti unoka.

 • Extrém divatra szavaznak a sztárok tavasszal

  Extrém divatra szavaznak a sztárok tavasszal

  Alig várjuk a tavaszt, hogy végre megszabaduljunk a télikabáttól. Így vannak ezzel a legismertebb sztárok is, akik megmutatják, hogy idén újra hódítanak a feltűnő színek, formák, és visszatérnek a régi kedvenc kiegészítők is.