2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XIV.kerület

Rengeteg új fa és zöldterület lesz a Városligetben

Aki végigsétál a Városligeten, azt látja, hogy az egykor jobb napokat látott környéken lepukkant térbútorok, kopár parkok, a múlt század végéből itt felejtett szomorú betontömbök, ósdi épületek vannak mindenfelé, és parkolni szinte lehetetlen. A Főkert szakemberei ugyan évente elvégezték a szezonális munkálatokat, az aszfaltozást, a burkolatpótlást, a lépcsőjavításokat, emellett a játszóteret is bővítették, de a főváros szívére ennél nagyobb renoválás is ráfér.

Megnő a zöld terület

A megújult Városliget egy részének látványterve: nem csökken a zöldterület

A Városliget megújítása kapcsán pro és kontra forrnak az indulatok, pedig a Liget mintegy 200 éves története során folyamatosan változott: volt közpark, kulturális értékek és ipari kiállítások helyszíne és szórakoztató központ is. Most ismét reneszánszát éli, a Liget Projekt pályázati szakasza május közepén zárul.


Most még ez is a Liget rész

Ma ez is a Liget része

– Ekkor fogjuk pontosan látni, hogyan néz ki majd a Liget 2019-ben – fogalmazott Baán László miniszteri biztos az m1-en és hozzátette, sokan olyasmiről beszéltek, amit egyelőre nem lehetett látni. Ami viszont biztos:  a Városliget zöldfelülete 60-ról 65 százalékra nő, és ez látható is lesz majd a tájépítészeti pályázat lezárultával, ahogyan a ma még nem létező, számos új rekreációs funkció is érthetővé válik, hiszen a Városliget felújításának csupán egy része, hogy a lepusztult épületek helyén új múzeumok épülnek.

Megszűnnek a felszíni parkolók

Három új épület lesz a régiek megújítása mellett: a Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyén épül − ezek ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. Bár a Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz, körülötte az elzárt területet visszaadják a Liget látogatóinak, vagyis 7000 négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület. A Petőfi Csarnok helyén épül fel az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható.


A Liget fáiért aggódók talán nem tudják, de tény, hogy a mintegy 6500 egyedből álló állomány jó része beteg, balesetveszélyes. Ezeket ki kell vágni és pótolni. A  favédő civilek és a hozzájuk csatlakozó politikai pártok eközben úgy vélik, vétek kivágni a fákat. A Ligetvédők a helyszínen és közösségi oldalon is demonstrálnak, húsvéthétfőn pedig megtartották első nagygyűlésüket is.

A tervek szerint minden fakivágás  teljes értékű pótlással jár együtt (Fotó: Városliget Zrt.)

A hozzájuk csatlakozó  LMP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) aktivistái is igyekeznek megakadályozni a városligeti munkálatokat. A hivatalos szakértői vélemény szerint a kijelölt fákat egyébként nem lehet áttelepíteni, többségében beteg, biológiailag értéktelen növényekről van szó, melyekre a lassú enyészet várna.

– A Ligetben nem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással – szögezte le a miniszteri biztos. A tervek szerint a felszíni parkolók is megszűnnek, és ezzel is nő a zöldfelület, helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki 2000 férőhellyel, és a Városliget betonozott területeinek rovására is növelik a zöldfelületet.

Nyáron nyit a Kertem is

− Három éven belül teljesen rendbe tesszük a Városligetet: meggyógyítjuk a faállományt, csökkentjük a betonfelületek arányát és elbontjuk az elavult, csúnya és balesetveszélyes épületeket – mondta Gábos Anna, a Városliget Zrt. kommunikációs igazgatója. − Az átfogó parkrehabilitáció célja, hogy megőrizzük és megújítsuk a liget valódi értékeit, köztük a Kertemet is. A kerthelyiség már idén nyáron újranyit az Olof Palme ház mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.