EUR: 308,63 Ft
CHF: 285,33 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Egyéb XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Sári néni beépíti a népi kultúrát a tanórába

Porteleki Sára Budán nőtt fel, Budafoktól Újbudán át a Hegyvidékig több helyen is lakott. A népzenész-képzőművész családból származó tanítónő a városmajori Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola tagintézmény 4. a osztályának osztályfőnöke. Diákjaival tavasszal összművészeti produkcióra készül, szabadidejében varr, ékszereket készít, énekel és egyszerűen csak boldog.

Porteleki Sára tanárnő, Kós Károly Általános Iskola, gyerekek, tanóra, technika óra (Fotó: Keresztesi Balázs)

Technikaórán is előfordul, hogy dalra fakadnak fabrikálás közben

Porteleki Sára − Porteleki László népzenésznek, a Muzsikás Együttes prímásának lánya − nagyon szereti Budát.

– Laktam Budafokon, ahol szeretem a régi házakat a hegyen, most pedig minden reggel átsétálok a városmajori parkon, ami ilyenkor tavasszal csodaszép. A XI. kerületben nőttem fel és ide jártam iskolába is. A mai napig nosztalgikus hangulatba kerülök, ha meglátom a régi játszótereket Lágymányoson vagy a villamosról látom, hogy még mindig működik az az étterem a Fehérvári úton, ahol régen édesapámmal ebédeltünk, ha egy turnéról hazatért.

Porteleki Sára tanárnő, Kós Károly Általános Iskola, gyerekek, tanóra, technika óra (Fotó: Keresztesi Balázs)

Porteleki Sára a 4. a osztályfőnöke a Kós Károly Iskolában

A Kós Károly iskola tanára a nemzeti ünnepre is különleges műsort készített diákjaival, most pedig már újabb műsorral készülnek.

− Iskolai hagyomány a májusi gálaest, ahol minden osztály saját műsorral áll színpadra. A mi összeállításunkban lesz tánc, ének, próza, egyszóval komplex előadást tervezünk. Szerencsémre a gyerekek lelkesek, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és a szülők is támogatóak – mesélte az iskolában Sári néni, aki szerencsés embernek tartja magát, mert rengeteg impulzus érte gyermekkorában.

Fotó: Lengyel Tibor

Sári nénivel észrevétlen táncra perdülnek a gyerekek

− Édesanyám keramikus, nevelőapukám iparművész, édesapám pedig népzenész, így a népzene, a néptánc, a művészet születésem óta az életem része. Ezért tudom ennyire őszintén közvetíteni a gyerekek felé, akik pont az őszinteség miatt veszik természetesnek – vallja a fiatal tanítónő. Sári néni hozzáteszi, a népdalokat, néptáncot, népi játékokat észrevétlenül is be lehet és be is kellene építeni egy tanórába.

− Például magyarórán felírom egy népdal szövegét. Elolvassuk, lemásoljuk a benne lévő szavakat, szófajok szerint csoportosítjuk, rajzolunk hozzá a füzetbe, az óra végén megtanuljuk a dalt, eltapsoljuk a ritmusát. Rengeteg dolgot fejlesztettem, tanultunk, ismételtünk, és észrevétlenül már ott van a szívükben a népdal is. A szünetben dúdolgatják, és jókedvűen kezdődik a következő óra. Természetesen ezt nem lehet minden órán megcsinálni, de törekedni kell rá, mert megéri.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.