EUR: 305,69 Ft
CHF: 274,18 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Shakespeare ma népszerűbb külföldön, mint szülőhazájában

William Shakespeare ma népszerűbb külföldön, mint szülőhazájában, ugyanakkor jelentősen hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához és a szigetország pozitív nemzetközi megítéléséhez – derült ki a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov vizsgálatából, amelyet a drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából készítettek.

A British Council megrendelésére végzett felmérés 15 ország 18 ezer lakosának bevonásával készült.

“Négyszáz évvel a halála után Shakespeare életműve még mindig kulcsszerepet játszik az oktatásában és az emberek szórakoztatásában világszerte” – fogalmazott közleményében Rosemary Hilhorst, a British Council munkatársa.

A megkérdezettek több mint harmada mondta, hogy Shakespeare-nek köszönhetően pozitívabban gondol Nagy-Britanniára. Ez a szemlélet leginkább a Brazíliában (57 százalék) és az Indiában (62 százalék) élőkre jellemző.

A felmérésből az is kiderült, hogy Shakespeare-t sokkal jobban szeretik, értik és tartják még ma is releváns mondanivalóval bíró szerzőnek külföldön (65 százalék), mint szülőhazájában (59 százalék).

Ausztráliában és az Egyesült Államokban azonban jelentősen alacsonyabb a drámaíró népszerűsége, mint egyes nem angol nyelvű országokban: Kínában, Törökországban és Mexikóban.

A British Council szerint Shakespeare népszerűsége kihat Nagy-Britannia gazdaságára, nem csupán a Shakespeare-előadásokra érkezők miatt, hanem az ország vonzerejében, pozitív megítélésében játszott szerepe miatt is.

William Shakespeare műveit több mint 80 nyelvre lefordították és világszerte színpadra állították őket. Halálának pontos dátuma ismeretlen, a temetése 1616. április 25-én volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.