2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb I.kerület II.kerület XI.kerület

Szenior pandúr programot is bevetnek a kerékpárosok és gyalogosok védelmére

Folytatódik a rendőrség akciója a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságáért.

Budai rakpart, kerékpár sáv, bringások, bringázók, bicikli (Fotó: Keresztesi Balázs)

A budai rakparton közös gyalogos és kerékpársávval óvják a nem gépjárművel közlekedőket, de gyakran egymást is veszélyeztetik

– 2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért tavaly megelőzési programot indított, melynek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis – tájékoztatott Óberling József. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője hozzátette, idén az év első két hónapjában megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya.


– A gyalog vagy kerékpárral közlekedők sokszor nem csupán áldozatai, hanem okozói is a baleseteknek: az összes ilyen eset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi- és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat.

A főosztályvezető kifejtette, idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánják növelni a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságát.  Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros-fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát, amelyet nappal lakott területen kívül gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak lenne kötelező hordani.


A rendőrség tovább üzemelteti a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsíti a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal – fék, világítási és fényvisszaverő eszközök – rendelkeznek. Az idősek közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programmal segítik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.