EUR: 308,74 Ft
CHF: 285,10 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb I.kerület II.kerület XI.kerület

Szenior pandúr programot is bevetnek a kerékpárosok és gyalogosok védelmére

Folytatódik a rendőrség akciója a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságáért.

Budai rakpart, kerékpár sáv, bringások, bringázók, bicikli (Fotó: Keresztesi Balázs)

A budai rakparton közös gyalogos és kerékpársávval óvják a nem gépjárművel közlekedőket, de gyakran egymást is veszélyeztetik

– 2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért tavaly megelőzési programot indított, melynek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis – tájékoztatott Óberling József. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője hozzátette, idén az év első két hónapjában megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya.

– A gyalog vagy kerékpárral közlekedők sokszor nem csupán áldozatai, hanem okozói is a baleseteknek: az összes ilyen eset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi- és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat.

A főosztályvezető kifejtette, idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánják növelni a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságát.  Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros-fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát, amelyet nappal lakott területen kívül gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak lenne kötelező hordani.

A rendőrség tovább üzemelteti a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsíti a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal – fék, világítási és fényvisszaverő eszközök – rendelkeznek. Az idősek közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programmal segítik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.