EUR: 307,61 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Budapest

Táncra, lábam!

táncház találkozó 2016 (2)-kapottHa az alapoknál kezdjük, akkor „egyet jobbra, egyet balra”, majd „kettőt jobbra, kettőt balra”. S ha mindezt kellő odafigyeléssel, mosollyal, a párunkkal való törődéssel, a kontaktus minden elemét szinten tartva tesszük, akkor már megérte elsajátítani az egylépéses, illetőleg a kétlépéses csárdást.

De azért ennél jóval többről szól a néptánc, a táncházmozgalom és az abból kinövő táncháztalálkozó. Amely a hétvégén már a 35. volt. Apraja-nagyja ünnepelt. Nincs itt zászlófelvonás, vörös szőnyeg, a tévéstábok sem lökdösik egymást – egyszerűen örülünk egymásnak, magunknak.

Mert van, akivel harminc éve minden hétvégén találkozhattál az ország bármely szegletében különféle fesztiválokon, versenyeken, táborokban, ám az idő múlásával (no meg családalapítással, gyermekáldással) el-elmaradtak ezek az összefutások. De egy, egyetlenegy biztos pont mindig volt a néptáncosok, népzenészek életében: a táncháztalálkozó. Egykoron a BS-ben, majd annak leégése után a Syma csarnokban, mostanság pedig már újra az Sportarénában. Az elmúlás folyamatosan kíséri az ünnepet: tavaly még nekünk húzta, most meg már a róla elnevezett emlékzenekar képében van jelen. Vagy termet neveznek el róla. Vagy kulturális programot. Nem jó ez, de életszerű.

Ám feltűnik az utánpótlás, az új generáció. Az egykor még süvöltő ifjúként két napot végigropó legények ma már gyerekkel a hátukon – esetleg hordozóban – komótosan battyognak, és nem a saját táncuk, hanem az utódoké válik fontossá. Mert bennük élünk tovább. Jó látni, hogy a gyerek szeme felcsillan egy-egy otthonról is ismerős dallamra, dalszövegre, mozdulatra.

 Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár ezért válik minden esztendőben valami új kezdetévé. Körforgás. Mint egy moldvai, gyimesi tánc vagy a széki négyes. Szabályos, megszakíthatatlan körökkel.

Hála istennek!

Kapcsolódó Cikkek

 • Levegő ingyen

  Levegő ingyen

  Egy újabb gesztus a bringásoknak: a fővárosi önkormányzat Budapest tíz pontjára helyezett ki olyan pumpákat, amelyeket a két keréken közlekedők ingyen használhatnak.

 • Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának nevezte a mostanit Nyitrai Zsolt az Álljunk ki Magyarországért! elnevezésű kampány keretében Józsefvárosban tartott lakossági fórumon.

 • Továbbra is előzetesben

  Továbbra is előzetesben

  Három hónappal meghosszabbította a bíróság a 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatását.