EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Tavaly rengeteg halálos ítéletet hajtottak végre

Drámai mértékben, negyedszázada nem tapasztalt csúcsra emelkedett tavaly a világszerte végrehajtott halálos ítéletek száma – áll az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezetnek a büntetési formáról összeállított, szerdán Londonban kiadott éves jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva – ahol valószínűleg sokkal több kivégzést hajtottak végre, mint a világ többi országában együtt – 2015-ben legalább 1634 elítéltet végeztek ki, 54 százalékkal többet, mint 2014-ben, amikor is az AI adatai szerint legalább 1061 kivégzés történt.

Az Amnesty International hangsúlyozza, hogy 1989 óta nem jutott tudomására annyi kivégzés, mint tavaly.

Nőtt azoknak az országoknak a száma is, amelyek alkalmazták a halálbüntetést, 2014-ben 22, tavaly 25 országban voltak kivégzések – áll a szervezet 69 oldalas jelentésében.

A halálbüntetések 89 százalékát azonban – Kínát nem számítva – három országban hajtották végre: Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában.

Iránban legalább 977 embert végeztek ki tavaly a 2014-ben végrehajtott 743 halálos ítélethez képest. A perzsa államban kivégzettek túlnyomó többségét kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért ítélték halálra.

Irán a világ utolsó olyan országai között van, amelyek a nemzetközi jog durva megsértésével fiatalkorú bűnözőket is kivégeznek. Az Amnesty International legalább négy olyan iráni elítélt tavalyi kivégzéséről tud, akik a terhükre rótt bűncselekmények elkövetésének idején még nem töltötték be a 18. életévüket – áll a jelentésben.

Pakisztánban legalább 320, de valószínűleg ennél is több kivégzés történt tavaly. Ez a legmagasabb éves szám, amely Pakisztánból valaha is az Amnesty International tudomására jutott.

Szaúd-Arábiában az AI adatai szerint legalább 158 kivégzést hajtottak végre tavaly, 76 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kivégzés módja a legtöbb esetben lefejezés volt, és a szaúdi hatóságok a holttesteket több esetben közszemlére tették.

A halálbüntetést alkalmazó országok száma azonban a jelentés szerint hosszú távon egyértelműen csökken: húsz évvel ezelőtt, 1996-ban még 39 országban alkalmazták ezt a büntetésformát – hangsúlyozza az Amnesty International szerdai elemzése. Emellett az emberi jogi szervezet tudomására jutott, tavaly kihirdetett új halálos ítéletek száma is csökkent: az AI adatai szerint 2015-ben bizonyíthatóan 1998 esetben szabtak ki halálbüntetést 61 országban. Egy évvel korábban kevesebb országban több halálos ítéletet hoztak: 2014-ben 55 ország bíróságai legalább 2466 embert ítéltek halálra.

Világszerte legalább 20 292 halálra ítélt ült siralomházban 2015 végén.

Az Amnesty International megállapítása szerint azonban a kivégzések számának meredek tavalyi növekedése ellenére a világ egyértelműen a halálbüntetés felszámolása felé halad, és a büntetésfajtához továbbra is ragaszkodó országok ma már elszigetelt kisebbségben vannak.

Tavaly négy ország törölte a halálbüntetést törvénykönyveiből, és így 2015. lett a történelemben az első olyan év, amikor a világ országainak abszolút többségében – összesen 102 országban – már semmilyen bűncselekményfajtára nem volt alkalmazható a halálbüntetés – mutatott rá az Amnesty International.

A szervezet szerint ugyanakkor továbbra is Kínában hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet a világon. Jóllehet pontos adatokhoz nem lehet hozzáférni, mivel a kínai hatóságok változatlanul államtitoknak minősítik a meghozott és a végrehajtott ítéletek számát, az Amnesty International meggyőződése szerint azonban tavaly is ezrekre volt tehető a kivégzettek és a halálra ítéltek száma a távol-keleti óriásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.