EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,11 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Több százezren vonultak utcára Argentínában

Több százezren vonultak utcára Argentínában helyi idő szerint péntek este az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatti tiltakozásul.

A szervezők becslései szerint csaknem 350 ezren vettek részt a demonstrációkon.

A latin-amerikai ország fővárosában, Buenos Airesben a tüntetők a növekvő munkanélküliség elleni hatékony intézkedések bevezetését követelték Mauricio Macri argentin elnöktől.

A CTA nevű szakszervezet becslései szerint Macri tavaly decemberi hivatalba lépése óta 68 ezer munkahely szűnt meg az országban.

“Osztozunk a munkások gondjaiban” – mondta Marcos Pena kabinetfőnök. Korábban a kormány azt hangoztatta, hogy 11 ezer állami alkalmazott elbocsátása ellenére a munkaerőpiac továbbra is egyensúlyban van.

A szakértők idén több mint 30 százalékosra teszik az infláció mértékét.

Az argentin statisztikai hivatal december óta semmilyen adatot nem szolgáltat a munkanélküliség, a szegénység és az infláció kapcsán, mivel tájékoztatása szerint átdolgozzák az adatok rögzítésének módszereit.

Jövő héten a szövetségre lépett argentin ellenzéki pártok az így létrejövő parlamenti többségüket kihasználva olyan törvényjavaslatot terveznek keresztülvinni a parlamenten, amelynek értelmében elbocsátás esetén a munkavállaló 180 napig az eddigi kártérítés kétszeresét kapja. A kormány bejelentette, Macri megvétózza a tervezetet, ha azt a törvényhozás elfogadja. A szakszervezetek bejelentették, ebben az esetben általános sztrájkot hirdetnek meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

  • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.