EUR: 305,07 Ft
CHF: 275,63 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Tömegverekedést rendeztek a migránsok Görögországban

Durva tömegverekedés tört ki afgán és szíriai migránsok között csütörtökön a görögországi Pireusz kikötőjében, többen megsérültek – jelentette az Ana görög hírügynökség a kikötői rendőrségre hivatkozva.

Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy afgán férfi egy szíriai nőt molesztált. A kikötő egy része az éjjel csatatérré változott. Fiatal afgánok és szírek tucatjai csaptak össze, és dobálták kövekkel egymást. Beverték azoknak a várótermeknek az ablakait is, amelyekben emberek aludtak.

Ketten súlyosan megsérültek, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek és orvosi ellátásra szorultak – jelentette a Skai görög televízió. Egy nőt sokkos állapotban vittek kórházba. Az összetűzéseknek a rendőrség vetett véget.

A pireuszi kikötőben 5800 migráns táborozik, a várótermekben alszanak és a szabadban sátoroznak. Nem fogadják el a görög hatóságok ajánlatát, hogy menjenek befogadótáborokba. Sokan abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a közép-európai országok határait, és attól félnek, hogy ha befogadótáborokba mennek, “ott felejtik” őket.

Mások a táborokban uralkodó állapotokat is nehezményezik. Egy nő például úgy nyilatkozott a Skai televíziónak, hogy nem szívesen megy olyan táborba lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, miként azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Mindennek ellenére a görög hatóságok csütörtökön megkezdték több száz migráns elszállítását busszal Pireuszból a görögországi Kilíni, Lárisza és Joánina városokban lévő befogadótáborokba – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A 23 éves Ahmad Alakk, aki a szíriai Homsz városából tette meg a hosszú utat Görögországba, a Reutersnek azt mondta: úgy tűnik, a görög hatóságok csak a szíriaiakat engedik fel a buszokra. Elmondása szerint habár még a rendőrök is azt mondják, hogy a pireuszi kikötőben semmi nincs, ami kielégítené az alapvető emberi igényeket, az emberek mégis félnek máshova menni. “Azt hallottuk, hogy olyan ott, mint egy börtön, és mindentől távol esik” – mondta. Mások amiatt aggódnak, hogy még messzebbre kerülnek a görög-macedón határtól.

A török partokról az égei-tengeri görög szigetekre tartó migránsok száma az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a múlt héten csökkent ugyan, de újabban ismét erős növekedést mutat.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkezők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy csodás időutazás – Róma az örök város

  Egy semmihez sem hasonlítható időgépben találja magát az, aki ellátogat az olasz fővárosba. Az ókori Római Birodalom hajdani központja olyan monumentális és különleges építészeti remekművek tárházát kínálja az utazóknak, ami életre szóló élményt nyújt.

 • Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Szabadon engedik O.J. Simpsont!

  Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték.

 • Lebukott a „vasember”

  Lebukott a „vasember”

  Bár igazán nagyot szeretett volna kaszálni, most mégis hosszú időre nem kell pénzre gondolnia annak a nőnek, aki összesen 102 iPhone telefont próbált becsempészni Kínába.