2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Életmód

Túl hamar kezdik a szexet a kamaszok

girl-535877_1280 (1)Közhelyes, ám riasztó tény, hogy egyre korábban kezdik a fiatalok a szexuális életet. Ismereteiket többnyire magazinokból, pornófilmekből, egymástól és az internetről szerzik. A gyermekkor ártatlansága 12-13 éves korban bizony véget ér.

A Free Association online felmérése szerint a 14−19 éves fiatalok 72 százaléka látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86 százalékot.


− A 12−15 éves gyerek bár testileg igen, de pszichológiailag még egyáltalán nem érett a nemiségre, nem áll rá készen. A pornónak személyiségromboló hatása van, a kiskamasz nem tudja értelmezni a látottakat. Az érzelmi és a pszichés fejlődésre negatívan hat, hiszen másképpen értelmezi a jeleneteket, mint egy felnőtt. Ebben a korban többnyire  a kíváncsiság vezérel és nem a vágy. A pornográf tartalom rombolja a tinédzserek valós önképét, torzítja a szexuális viselkedési normákat, sőt, köze lehet ahhoz is, hogy minden ötödik tizenévesnek volt már rossz szexuális tapasztalata − mondta el a Lokálnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

A lányok tinédzserkorukban még gyakrabban fordulnak szexuális kérdéseikkel a szüleikhez, mint a fiúk. A legtöbb fiatal 15-17 éves korában veszíti el a szüzességét. Szomorú tapasztalat, hogy a szexet nem kötik össze a szerelemmel, és alig három százalékuk hisz abban, hogy az első szexuális együttléttel a házasságig kellene várni.


Sokkoló, hogy a nem kívánt terhesség „megoldásaként” a fiatalok 73 százaléka az abortuszt választaná. A nemi szerepekre való felkészítés, a felvilágosítás és a fogamzásgátlás fontosságának elmagyarázása elsősorban a szülők feladata lenne, de a szemérmesség, valamint a szülők „én is enélkül nőttem fel” attitűdje nem sokat változott az elmúlt időszakban, és nem sikerült a tabukat ledönteni.

Kapcsolódó Cikkek