EUR: 307,61 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Program

Változatos műfaji kínálat a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Változatos műfaji kínálat, többek között nagyzenekari, opera-, tánc- és kortárs crossover programok várják az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztiválon április 8. és 24. között.

Beethoven III. zongoraversenyének szólistájaként lép fel április 12-én a Müpában az izraeli származású Shai Wosner, aki már fiatalon megismerkedett zenei kultúránkkal, egyik mestere ugyanis a magyar származású zeneszerző, André Hajdu volt. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének második felében Rahmanyinov egyfelvonásos operája, az Aleko csendül fel Kocsis Zoltán vezényletével, címszerepben Dmitrij Uljanov orosz basszistával. A mű Puskin verses elbeszélése, a Cigányok nyomán a cigányság és a Besszarábiában élő oroszok kapcsolatáról szól – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Puskin kísértethistóriákat parodizáló elbeszélése nyomán komponálta Csajkovszkij Pikk dáma című romantikus szerelmi drámáját, amely április 14-én és 16-án kerül színre a Magyar Állami Operaházban, a főszerepben Vlagyimir Galuzin tenorral.

Uri Caine, a klasszikus mesterművek átdolgozásáról is ismert amerikai dzsesszzongorista április 13-án érkezik a Zeneakadémiára. A Svéd Kamarazenekarral Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A hangversenyen Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával.

Liszt Ferenc Weimarban komponált főművét, a Krisztus-oratóriumot április 17-én a Staatskapelle Weimar tolmácsolásában hallhatja a közönség a Müpában Martin Haselböck vezényletével. A dirigens az elmúlt években egy rendkívül inspiráló vállalkozással hívta fel magára a nemzetközi zenei élet és a Liszt-rajongók figyelmét: Liszt szimfonikus költeményeit korhű hangszereken vette fel, ezáltal a darabok teljesen új színekben születtek újjá.

A klasszikus műfajok mellett a táncművészet rajongóit is ritkaságszámba menő előadások várják a tavaszi fesztiválon. A fiatal kínai táncos-koreográfus, Wang Yabin 2015-ben bemutatott előadásában táncdrámaként dolgozza fel Bi Feiyu The Moon Opera című világhírű kisregényét. A Müpa Fesztivál Színházában április 18-án és 19-én látható darabban kínai hagyományok és a kortárs törekvések harmonikus egységet alkotnak.

Liszt inspirálta a nemzetközi zenei életben elektronikus zenei munkásságáról is ismert Dubrovay László szerzeményét Faust, az elkárhozott címmel. A balettet Dubrovay 1987-ben komponálta eddig azonban csak négy zenekari szvit formájában lehetett hallani. Április 22-én a Müpában az idén 55 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balett művészeivel, Vincze Balázs koreográfiájával a komponista eredeti elképzelése szerint mutatják be a művet.

Az Erkel Színházban április 21-én a Nemzeti Balett Space Fantasy című előadásának első felében Godfrey Reggio 1982-es Megboldogult bolygó című filmje a tánc nyelvén kel életre Barta Dóra koreográfiájával, Philip Glass repetitív zenéjére. Földi Béla koreográfus szintén izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fijéhez nyúlt, a mágikus-misztikus utazást a Solaris együttes, eredetileg a Bradbury történeteihez írt zenéje kíséri.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pünkösdi Vigadalom Révbéren

  Pünkösdi Vigadalom Révbéren

  Kicsik és nagyok egyaránt megízlelhetik, milyen is volt hajdanán a lovasok élete, ha ellátogatnak a Révbéri Lovascentrumban a Pünkösdi Vigadalomra.

 • Meríts a szívedből!

  Meríts a szívedből!

  Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Nagy János vezetteNtone EventaMotiváció Alapítványés VVSIa korábbi években már nagy sikerrel debütáló IntegráltNemzetközi Sárkányhajó Fesztivált 2017.

 • Így még nem láthattuk Budapestet

  Így még nem láthattuk Budapestet

  A világ tele van átlagos, kiszámítható dolgokkal, de a Hendrick’s sosem lesz ilyen. A kézműves gin, amely a rózsa- illetve uborkaeszenciának köszönhetően önmagában is különleges, elhivatottan keresi a nem mindennapi dolgokat.