2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Washington rakétavető rendszert telepít Törökországba?

Az Egyesült Államok rakétavető rendszert telepít Törökország szíriai határvidékére, hogy segítse az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni hatékonyabb küzdelmet – jelentette kedden a Habertürk című török napilap a török külügyminiszterre hivatkozva.

Mevlüt Cavusoglu az újságnak adott interjúban közölte, hogy a teherautókra épített rakétavető rendszer (HIMARS) májusban érkezik meg az országnak arra a délkeleti részére, amelyet az utóbbi időben több ízben ért rakétatámadás Szíria területéről.


A szíriai határnál fekvő Kilis városára év eleje óta több mint 40 rakétát lőttek ki a szomszédos országból. A török tüzérség rendre viszonozza a tüzet, és lövi a dzsihadisták szíriai állásait. A határváros elleni támadások már 17 ember életét követelték. Vasárnap ketten vesztették életüket, és 25-en sebesültek meg egy ilyen támadásban.

“Megállapodtunk az amerikaiakkal a manbidzsi régió lezárásáról, és világos stratégiánk van ezzel kapcsolatban” – hangsúlyozta a török miniszter a dzsihadisták által uralt szíriai városra utalva.


“Ennek a megállapodásnak a részeként májusban HIMARS rendszerek érkeznek Törökország határaira. Ezáltal hatékonyabban tudjuk támadni az Iszlám Államot” – tette hozzá.

“Ahhoz, hogy megtisztítsuk ezt a régiót az Iszlám Államtól, a szárazföldön és a levegőből is támogatást kell nyújtanunk a mérsékelt ellenzéknek” – hangsúlyozta Cavusoglu.

Az amerikai rakétavető rendszerrel 90 kilométeres körzetben lehet célpontokat támadni, míg a török tüzérség “hatótávolsága” eddig 40 kilométerre korlátozódott. A cél, hogy Törökország ellenőrzése alá tudja vonni a dzsihadisták által használt egyik utánpótlási útvonalat.

Törökország 2015 júliusában hirdetett háborút a “terror ellen”, azután, hogy a törökországi Surucban 34 halálos áldozatot követelt egy öngyilkos merénylet, amelyet az Iszlám Államnak tulajdonítottak. A török offenzíva az Iszlám Állam ellen irányul, a hadsereg azonban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait is támadja.

Ahmet Davutoglu kormányfő a parlamentben felszólalva ígéretet tett kedden a határ megerősítésére és az Iszlám Állam elleni további katonai intézkedésekre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.