EUR: 309,87 Ft
CHF: 288,76 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

60 millió visszahívott légzsák csak USA-ban?

airbag legzsak takata

A japán Takata és az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet további 35 millió légzsák-felfújó pirotechnikai egység visszahívásáról egyeztet, a már visszahívott 28,8 millió darabon felül – számolt be szerdán a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) közlekedésbiztonsági felügyelet az értesülések szerint még a héten bejelentheti az alkatrészek visszahívását.

Azt nem lehet tudni, hogy a küszöbön álló visszahívás hány járművet érint majd, de újabb többmilliós tételről lehet szó.

A már visszahívott 28,8 milliónak mindössze 28 százalékát cserélték ki az eltelt két év alatt, mert a Takata és más gyártók nem tudnak eleget előállítani az új típusból. A tulajdonosok értesítése sem egyszerű feladat, és még rá is kell venniük őket, hogy vigyék el járműveiket a szakszervizekbe. Több, mint egy tucat autógyár kényszerült javításra visszahívni Takata légzsákokkal szerelt modelljeit.

A légzsákokat felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat. A nedvszívó adalékkal ellátott pirotechnikai eszközöket nem hívják vissza.

Az újabb visszahívási akció mellett az értesülések szerint három különböző vizsgálat eredménye alapján döntött az amerikai felügyelet. Az egyiket a Takata, a másikat tíz autógyár közös kutatócsoportja, a harmadikat a Honda végezte el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.