EUR: 308,03 Ft
CHF: 267,56 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Külföld

9 milliárdot ért a szépen írt kínai levél

A kínai szépírással készült dokumentumok esetében aukciós rekordot jelentő 207 millió jüanért (8,8 milliárd forint) kelt el egy 11. századi levél Pekingben.

A levél Ceng Kung kínai tudós utolsó fennmaradt munkája, amelyet nagyjából 936 évvel ezelőtt vetett papírra. A dokumentumot Vang Csung-csün filmmogul vásárolta meg a China Guardian aukciósház vasárnap esti licitjén – írta a BBC News.

Kungot a Szung dinasztia (960-1279) idejének egyik legjelentősebb prózaírójaként tartják számon. A most elárverezett levelében, amelyet életének utolsó éveiben írt, a kínai tudós egy barátjának mesél arról, hogy milyen politikai nehézségekkel küzd, és hogy magányosnak érzi magát. “Ebben a levélben kiönti a szívét” – mondta a licitet megelőzően az aukciósház szakértője.

A dokumentumot előzőleg 2009-ben árverezték el, 108 millió jüanért, ami akkor ugyancsak rekordnak számított, ez volt ugyanis az első, kínai szépírással készült mű, amely több mint 100 millió jüanért cserélt gazdát.

A nagy művészetkedvelő hírében álló Vang Csung-csün 2014-ben 61,8 millió dollárt (17,1 milliárd forint) fizetett Van Gogh Csendélet, váza százszorszépekkel és pipacsokkal című munkájáért egy New York-i aukción.

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36303036

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  Különleges ajándékkal lepte meg a Land Rover a legendás brit sztárszakácsot, Jamie Olivert. A hatalmas múlttal rendelkező autógyár egy olyan továbbfejlesztett terepjárót készített a séfnek, amivel ezen túl bármikor és bárhol tud sütni.

 • Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Van az a mondás, hogy nagy az Isten állatkertje. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a 26 éves amerikai fiúnak a húzása, aki közösségi oldalán próbált értékesíteni 500 gramm marihuánát.

 • Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.