2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

A bank biztosan nem bukhat

Úgy tűnik, a banknak mindegy, hogy kirabolnak-e egy fiókot vagy egy atm-et, hiszen saját nyereségorientált gazdálkodása mellett a biztosítások is fedezhetik a kieső összeget.

Miért készítenek a banki kamerák a rablásokról olyan rossz minőségű felvételeket, amelyeken az elkövető gyakorlatilag felismerhetetlen? Erre a kérdésre kerestük a választ a Lokál számaiban az elmúlt hetekben. Szakértői nyilatkozatokból megtudtuk, hogy a legtöbb magyarországi banki kamerarendszer egy kertes házra felszerelt rendszer hatékonyságát sem éri el. De miért? Hiszen a bank nemcsak a saját pénzét védi, hanem az ügyfelekét is.


Budapest, 2016. január 3. A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

A Magyar Biztosítók Szövetségénél érdeklődve arra a következtetésre jutottunk, hogy a bank semmiképpen sem bukhat, hiszen amellett, hogy nyereségébe bekalkulálhatja az ilyen veszteség fedezését, még biztosítást is tud kötni a vagyonára.

Majdnem minden bank rendelkezik vagyon- és felelősségbiztosítási fedezettel – tudtuk meg Gilyén Ágnes kommunikációs főosztályvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy ilyen biztosítással gyakorlatilag mindegyik kompozit, illetve vagyonbiztosító foglalkozik, amely rendelkezik megfelelő kapacitással és belefér a vállalási irányelveibe.


A rendszer a következőképpen működik: a bankok általában egyedi megállapodást kötnek a biztosítóval. Elsősorban összkockázati biztosítást a teljes vagyonra, de a rablás ellen is, ha a biztosító vállalja. Erre akkor kerül sor, ha a bank teljesít három feltételt: fizikai és elektronikus védelmet biztosít a bankfióknak, illetve saját biztonsági szabályzatában pontosan leírja, rablás esetén kinek mi a dolga (például a pánikriasztó használatával kapcsolatban). E feltételek teljesülése esetén a biztosító meghatározza, milyen összegig vállalja a rabláskár biztosítását.

A banknak tehát fölösleges bonyolultabb vagy jobb minőségű biztonsági kamerarendszert telepítenie, ha egy egyszerűbb is megfelel a biztosító elvárásainak. A baj csupán az, hogy a biztosító vagyona is az ügyfelek befizetéseiből keletkezik – tehát ha a biztosító fizet, valójában akkor is az ügyfél fizet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így hamisít Soros György blogja

  Így hamisít Soros György blogja

  A 444-nek úgy néz ki még a lejáratás sem megy rendesen, egy súlyosan beteg lány felhasználásával próbálták meg lejáratni az Origo-t.

 • Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdán bemutatott jogszabálytervezete egységesítené és kötelezővé tenné a menekültügyi eljárás lefolytatását az unió valamennyi tagállamában, amivel lehetetlenné tenné a menekültügyi eljárás tranzitzónákban történő lefolytatását, ezáltal jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.