EUR: 308,40 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

A klímaváltozás elpusztíthatja a világörökségi helyszíneket

A szélsőséges időjárási viszonyok jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést a világörökségi helyszínekre – figyelmeztetnek kutatók és ENSZ-szakértők egy új jelentésben, amely azt hangsúlyozza, hogy a turistacsalogató látványosságok elvesztése súlyosan érintheti egyes országok idegenforgalmát és gazdaságát egyaránt.

A szakemberek szerint az olyan fejlődő országok, mint a Mount Everestnek otthont adó Nepál, vagy a hegyi gorillákban gazdag Uganda, különösen nagy károkat szenvedhetnek, mivel ezek az államok a fejlett országokhoz képest sokkal jobban függnek a turizmusból származó bevételeiktől.

“Egy világörökségi helyszín fontos gazdasági hajtóerő” – húzta alá Adam Markham, a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója, UCS) nevű amerikai civil szervezet tagja, a jelentés vezető szerzője. A szakember szerint amennyiben a turistákat elsődlegesen vonzó kulturális, vagy természeti kincsek sérülnek a klímaváltozás hatásaitól, az komoly csapást jelenthet az országok idegenforgalmára.

Markham hangoztatta, hogy a Húsvét-sziget néhány szobrát elnyelheti a tengervíz a part menti erózió miatt, míg a bolygó legjelentősebb korallzátonyainak egy része példátlan mértékű korallfehéredéstől szenved idén. “A klímaváltozás miatt néhány világörökségi helyszín végül elveszítheti státuszát” – hangsúlyozta a szakember.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és az UCS közös jelentése 29 ország, köztük Nagy-Britannia, Kolumbia és Vietnam 31 olyan természeti és kulturális világörökségét vizsgálja, amelyekre komoly fenyegetést jelent egyebek között az emelkedő hőmérséklet és tengerszint, valamint az aszály.

A dokumentum szerint a világörökségi helyszínek megóvása azért is fontos, mert az erdők és a part menti környezetek segítenek a légköri szén-dioxid elraktározásában, és védenek a viharok, valamint az áradások ellen, segítik továbbá a klímaváltozás hatásainak megértését és a különböző adaptációs stratégiák tesztelését.

Kapcsolódó Cikkek

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg a dél-bácskai Nagybecskerek egyik házának kerítésén a napokban, az ismeretlen elkövetők tettét a városvezetés, a vajdasági tartományi kormány és a képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is elítélte.