EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Külföld

A lengyelek kiadnák Roman Polanskit az USA-nak

Krakkó, 2015. január 15.
Roman Polanski lengyel rendező sajtóértekezletet tart Krakkóban 2015. január 15-én. Az előző nap a krakkói ügyészség meghallgatta Polanskit azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hatóságok a kiadátását kérték. Az Egyesült Államokban a rendezőt szexuális bűncselekmény vádjával húszévi börtönre ítélték 1978-ban, de az ítélethirdetés előtt megszökött. (MTI/EPA/Stanislaw Rozpedzik)

A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész bejelentette, hogy megfellebbezi azt a bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ahol 1977 óta van érvényben elfogatóparancs az Oscar-díjas filmrendező ellen liliomtiprási ügye miatt.

Zbigniew Ziobro a lengyel közszolgálati rádió keddi műsorában közölte, hogy a legfelső bíróságon támadja meg a krakkói bíróság 2015 októberi ítéletét, amely szerint Lengyelország nem adhatja ki Polanskit az Egyesült Államoknak.

Indoklásában a bíróság felidézte, hogy Polanski annak idején vádalkut kötött egy amerikai bírósággal, és eleget is tett a megállapodásnak. A krakkói kerületi ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen, a tavaly novemberben hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere azonban most mégis a fellebbezés mellett döntött.

Kapcsolódó Cikkek