EUR: 326,39 Ft
CHF: 283,62 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Belföld

A Story és a Nők Lapja tulaja is offshore-ozhatott

Spéder Zoltán nagyvállalkozó után Varga Zoltán üzletemberről is kiderült: adóparadicsomban bejegyzett cégek ügyeiben érintett. A milliárdosokat nem csupán ez köti össze, az ügyesen megforgatott pénzekből ugyanis egy-egy médiabirodalom kiépítésére is futotta mindkettejüknek.

Varga Zoltán, Centrál Médiacsoport

Varga Zoltán (Fotó: Nava.hu)

Több offshore eredetű vállalat is feltűnt Varga Zoltán milliárdos vállalkozó cégbirodalmában. Ezek közül az egyik kiemelt szerepet töltött be a 2014-től, a Sanoma-csoport megvásárlása óta médiamogulként is ismert üzletember ügyleteiben, Varga ugyanis ezen keresztül irányította Árkopás Vagyonkezelő Kft.-jét. Azt a vállalkozást, amely 2004–2014 között egymilliárd forint eredményt ért el, és csak 2010-ben például 100 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak. A Dorel Securitiest (ez volt a fedőcég) Panamavárosban jegyezték be, és furcsa módon éppen a 2004–2014-es időszakban, tehát az egymilliárd forintot hozó periódusban irányította közvetlenül az Árkopás Vagyonkezelő Kft.-t.


Spéder sem nyugszik

Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – szúrta ki a Mandiner. Az MPT Security Zrt.-be az a Mártonné Uhrin Enikő vásárolta be magát, aki a Spéder többségi tulajdonában lévő FHB felügyelőbizottságának tagja, de a BIF Zrt. igazgatótanácsában is együtt ülnek. A lépéssel gyakorlatilag Spéder Zoltán kiszorította a Postát a saját cégéből.

Az Opten céginformációs adatbázisból azonban Varga más offshore próbálkozásaira is fény derül. A pénzember másik két, szintén offshore hátterű cégben töltött be vezető pozíciót. Az ADA-IMMIO Ingatlanforgalmazó Kft.-t 2012-ig, a Hybrid Logistics Kft.-t pedig 2013-ig vezette a nagyvállalkozó. Ez utóbbinak egy ideig ugyancsak a panamai Dorel Securities volt a többségi tulajdonosa, amely 2014-ig összesen nyolc magyarországi cégben volt tulajdonos. Varga Zoltán mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak. A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigeteken bejegyzett Rocabella Investment Ltd. birtokolta.

Varga Zoltán egyébként a napi.hu 2016-os listája szerint 37 milliárd forintos vagyonával a 18. leggazdagabb magyar. Érdekeltségei között van fagylaltgyár, ingatlankezelő és pénzügyi szolgáltatással foglalkozó vállalkozás is. Emellett tulajdonosa a Central Médiacsoportnak, amely más lapok mellett kiadja a Nők Lapját, a Story Magazint, a Best Magazint és a 24.hu-t is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Készítsen limonádét otthon!

  Készítsen limonádét otthon!

  Napjainkban reneszánszát éli a limonádé. A nagy melegben kifejezetten kellemes hűsítő lehet egy finoman elkészített ital, ami ráadásként még kifejezetten egészségesek is, ha jó sok gyümölccsel készülnek.

 • Orbánék beintettek Junckernek

  Orbánék beintettek Junckernek

  Magyarország érdeke, hogy sikeres osztrák elnökség legyen a következő időszakban. Bízunk benne, hogy az osztrák elnökség után erősebb és biztonságosabb közösség lesz Európa, mint most – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi négyek-Ausztria csúcstalálkozó után a Várkert Bazárban.

 • Repülős verseny miatt módosul a közlekedés

  Repülős verseny miatt módosul a közlekedés

  Hétvégén rendezik a Red Bull Air Race Világbajnokság budapesti versenyét, így hétfőig több fővárosi fő közlekedési útvonalat – budai és pesti rakpartokat, a Lánchidat, valamint a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér környékét– időszakosan lezárják a forgalom elől – derül ki a BKK honlapjáról.