EUR: 309,58 Ft
CHF: 288,44 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

A szörnyű vírus miatt nem indokolt az olimpia elhalasztása

Sao Paulo, 2016. január 29.
A zikavírus terjedése miatt szórólapok osztására vezényelt brazil katonáknak eligazítást tartanak Sao Paulóban 2016. január 29-én. A zikavírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) okozza. A szórólapon olvasható felirat: "Vigyázat, ez a szúnyog ölni tud!" (MTI/EPA/Sebastiao Moreira)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos álláspontja szerint “közegészségügyi szempontból nem indokolt” sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5-21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a zikajárvány brazíliai terjedése miatt.

A genfi központú WHO szombati állásfoglalása válasz arra a nyílt levélre, amelyben csaknem harminc ország másfélszáz tudósa azt kérte: halasszák el, vagy más városban rendezzék meg az olimpiát. A szakemberek – akik nem tudományos intézményük, hanem saját nevükben írták alá a kiáltványt – úgy ítélik meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, majd – ha megfertőződik – hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust.

A szúnyogok által terjesztett – de szexuális úton is továbbadható – zikavírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek