EUR: 310,49 Ft
CHF: 288,94 Ft
2017. január 25., szerda
Pál

Külföld

A világ legnagyobb drogbárója nem akar az USA-ba menni

Mexikóváros, 2015. július 12.
A 2014. február 22-i képen Joaquin "El Chapo" Guzmánt, a hírhedt Sinaloa-drogkartell fejét (k) kísérik tengerészgyalogosok Mexikóvárosban. A mexikói hatóságok 2015. július 12-i közleménye szerint a latin-amerikai állam első számú drogbárója ismét megszökött a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből. (MTI/EPA/Mario Guzman) *** Local Caption *** 51253041

Fellebbezett Joaquín Guzmán mexikói drogbáró, a Köpcös az Egyesült Államokba történő kiadatása ellen – közölték ügyvédjei pénteken Mexikóban.

A fellebbezést még csütörtökön nyújtották be, a mexikói kormánynak 48 órája van az elbírálásra.

Jose Luis Gonzalez, a Köpcös egyik ügyvédje közölte: fellebbezést nyújtottak be a külügyminisztérium alkotmányellenes döntése, és azok ellen, akik sürgősen ki akarják adni a drogbárót az Egyesült Államoknak. A mexikói külügyi tárca múlt héten engedélyezte a kiadatási eljárás folytatását.

A külügyminisztérium közleményben tudatta: az Egyesült Államok megfelelő biztosítékokat adott arra, hogy Guzmánt nem fogják kivégezni. Mexikóban nincs halálbüntetés, és az ország nem adja ki olyan állampolgárát más államnak, akit emiatt halálbüntetés fenyegethet.

Guzmánt az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosás, illegális fegyverbirtoklás és gyilkosság vádjával akarják bíróság elé állítani.

Hírforrások korábbi beszámolói szerint a kiadatást korábban a Köpcös is akarta, ugyanis az volt a terve, hogy ügyvédjei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut köt enyhébb büntetés érdekében.

Kapcsolódó Cikkek