EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,00 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Belföld

Az Alstom-pénzek miatt több baloldali politikust meghallgathatnak

Bekéretheti és meghallgathatja az egykori döntéshozókat, tisztviselőket az Alstom-ügyet vizsgáló három plusz egy fős ideiglenes fővárosi vizsgálóbizottság – írja a Magyar Idők keddi számában. A lap információi szerint a testület a jelenlegi városházi baloldali politikusok közül Horváth Csabának és Gy. Németh Erzsébetnek a vizsgált időszakkal kapcsolatos emlékeire is kíváncsi lesz.

A szocialista Horváth Csaba 2008-tól a BKV felügyeletével megbízott főpolgármester-helyettesként tevékenykedett, a most DK-s Gy. Németh Erzsébet a francia Alstom metrókocsiszerelvény-gyártó cég 2,3 millió eurós korrupciós ügyének nyomozásban érintett időszakban az MSZP frakcióvezetője, a párt budapesti első embere volt.

A Fővárosi Közgyűlés a következő, egy-két héten belül esedékes ülésén egy szervezeti és működésiszabály-módosítást követően dönt a korrupciógyanús 4-es metró beszerzést vizsgáló ideiglenes bizottság felállításáról. A lap úgy értesült: a testületnek egy ellenzéki és két kormánypárti polgármester lesz a tagja, továbbá lesz egy munkatársa is, aki előkészíti a dokumentumokat. Üléseiken kezdeményezhetik, hogy az ügyben érintett, illetve akkor hivatalt viselők megjelenjenek, és válaszoljanak a kérdéseikre.

Várhatóan lesz olyan, aki nem kíván élni a lehetőséggel, de a bizottság vizsgálatától való távolmaradás felér egy beismerő vallomással – olvasható a lapban.

Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a vizsgálóbizottság feladatairól a lapnak elmondta, a testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, azt, hogy ki mit írt alá, ellenőrizhetik az egyeztetésekről készült jegyzőkönyveket, továbbá azt is, hogy mikor, milyen ütemben utalták a pénzeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Lepacsizták

    Lepacsizták

    Hja kérem, ha két nagy cég összefog, akkor az a mi, a szolgáltatásaikat igénybe vevő fogyasztók pénztárcájára megy.

  • Idén hét új Opel-modell jön

    Idén hét új Opel-modell jön

    Az Opel szentgotthárdi gyárában tavaly csaknem 630 ezer motort gyártottak, 23 százalékkal haladva meg az eddigi legnagyobb termelési volument – mondta el Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd igazgatója Budapesten újságíróknak, az előző évet értékelve.