EUR: 308,45 Ft
CHF: 288,14 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Belföld

Az Alstom-pénzek miatt több baloldali politikust meghallgathatnak

Bekéretheti és meghallgathatja az egykori döntéshozókat, tisztviselőket az Alstom-ügyet vizsgáló három plusz egy fős ideiglenes fővárosi vizsgálóbizottság – írja a Magyar Idők keddi számában. A lap információi szerint a testület a jelenlegi városházi baloldali politikusok közül Horváth Csabának és Gy. Németh Erzsébetnek a vizsgált időszakkal kapcsolatos emlékeire is kíváncsi lesz.

A szocialista Horváth Csaba 2008-tól a BKV felügyeletével megbízott főpolgármester-helyettesként tevékenykedett, a most DK-s Gy. Németh Erzsébet a francia Alstom metrókocsiszerelvény-gyártó cég 2,3 millió eurós korrupciós ügyének nyomozásban érintett időszakban az MSZP frakcióvezetője, a párt budapesti első embere volt.

A Fővárosi Közgyűlés a következő, egy-két héten belül esedékes ülésén egy szervezeti és működésiszabály-módosítást követően dönt a korrupciógyanús 4-es metró beszerzést vizsgáló ideiglenes bizottság felállításáról. A lap úgy értesült: a testületnek egy ellenzéki és két kormánypárti polgármester lesz a tagja, továbbá lesz egy munkatársa is, aki előkészíti a dokumentumokat. Üléseiken kezdeményezhetik, hogy az ügyben érintett, illetve akkor hivatalt viselők megjelenjenek, és válaszoljanak a kérdéseikre.

Várhatóan lesz olyan, aki nem kíván élni a lehetőséggel, de a bizottság vizsgálatától való távolmaradás felér egy beismerő vallomással – olvasható a lapban.

Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a vizsgálóbizottság feladatairól a lapnak elmondta, a testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, azt, hogy ki mit írt alá, ellenőrizhetik az egyeztetésekről készült jegyzőkönyveket, továbbá azt is, hogy mikor, milyen ütemben utalták a pénzeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pontok az emlékekben

  Pontok az emlékekben

  Joggal mondta Tegzes Lászlóné a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a kiállítás megnyitóján, hogy „Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik”.

 • Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Tizennégy év után lett vége a Kulcsár-ügynek

  Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

 • Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Fókuszban a Kárpát-medence gazdasága

  Óriási szakmai érdeklődés kísérte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében március 16-17. között Hajdúszoboszlón megvalósult Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítást.