2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Az iraki politikai rendszer a teljes összeomlás szélén

A hét vége óta összeomlás fenyegeti az iraki politikai rendszert, mintha az országnak nem lenne amúgy is elég baja – írta a dpa hírügynökség iraki helyzetelemzésében.

A német hírügynökség a problémák közé sorolta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet még mindig ellenőrzése alatt tartja az ország jelentős részét. Bár a hadsereg az utóbbi időben sikerekről számol be, a szélsőségesek elleni harc csak lassan araszol előre, a fegyveres erők nem elég ütőképesek. Az alacsony olajár pénzügyi válságba taszította Irakot, most pedig a politikai rendszer fenyeget összeomlással.


Szombaton kaotikus jelenetek zajlottak a főváros központjában. Muktada asz-Szadr síita hitszónok dühös hívei megostromolták a védett “zöld övezetet”, ahol a parlament, a minisztériumok és a követségek találhatók, jól elszeparálva a város többi részétől. Tüntetők százai blokkolták órákon át a képviselőházat, sajtójelentések szerint a képviselőket is bántalmazták. Nem csak törmelékhalmok maradtak a tüntetők után, hanem egy bénult kormány is.

A parlament ostromával csúcspontját érte el a hónapok óta tartó belpolitikai válság. A vita középpontjában a posztoknak az arányosság elvén alapuló elosztási rendszere áll, amely összekapcsolódik a klientúraépítéssel. A rendszert Szaddám Huszein diktátor bukása után amerikai ösztönzésre vezették be 2003-ban. A minisztériumokat és a hivatalokat elosztják a különböző csoportok és pártok között, elvben a hatalmi erőegyensúly biztosításának szellemében.


Befolyásos politikai erők azonban a rendszert egyfajta “zöld jelzésnek” tartják, hogy a minisztériumi posztokat ne szakemberekkel, hanem pártkatonákkal töltsék be, szabad utat engedve a klientúra arcátlan gazdagodásának is. Az olajnak köszönhetően elvben elegendő pénz áll a kormány rendelkezésére, de a legtöbb iraki ebből keveset lát.

A klientúrarendszer elleni tiltakozás élére Muktada asz-Szadr, az ország egyik leghírhedtebb figurája állt. A 42 éves síita hitszónok egykoron az amerikaiak ellen harcoló Mahdi hadserege milíciát vezényelte. Most már hónapok óta reformokat követelő híveit vezényli az utcákra. Csak kevesen tudják úgy mozgósítani a tömegeket, mint ő, esetében a szegénységben élő síitákat, a demonstrációk szociális tiltakozásoknak is felfoghatók.

A “zöld övezet” és a parlament ostromával Muktada asz-Szadr alaposan megnövelte a síita kormányfőre, Haider al-Abádira nehezedő nyomást. Asz-Szadr addig akarja a tiltakozást folytatni, amíg meg nem szűnik a jelenlegi gyakorlat, s nem szakemberek váltják fel a pártembereket. A miniszterelnök ígért ugyan technokratákból álló kormányt és reformokat, de eddig gyengének bizonyult elképzelései érvényesítésében.

A nagy pártok ellenállnak. A háttérben hatalmi harc is zajlik a síita Iszlám Dava Párton belül. Ez a parlament legerősebb pártja, Abádin kívül ide tartozik a kormányfő elődje, Núri al-Máliki is, aki revánsot kíván venni csaknem két évvel ezelőtti, nem önszántából történt távozásáért, a hatalomba való visszatérésen dolgozik. Máliki ki akarja használni a válságot, hogy megbuktassa Abádit – mondta Renad Manszúr, a Carnegie Alapítvány Irak-szakértője. “A rombolás a célja, ez most tökéletes alkalom” – közölte a szakértő.

Az Iszlám Állam elleni harc szempontjából a hatalmi küzdelem végzetes, mivel a kormány inkább saját túlélésével van elfoglalva, s nem a szélsőségesekkel. A konfliktus gyors megoldásának rosszak a kilátásai, a helyzet inkább romolhat. Az iraki államháztartás 95 százalékban az olajbevételektől függ, ezek a bevételek pedig az olajár esésének következtében erősen megcsappantak. Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy Irak – nem utolsósorban a pénzügyek évek óta tartó félrekezelése és a felduzzasztott államapparátus miatt – hónapokon belül csődbe juthat. Ebből csak egy csoport húzhat hasznot: az Iszlám Állam – zárta fejtegetését a dpa.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.