EUR: 312,19 Ft
CHF: 267,44 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Az OECD talán eddigi legjobb jelentést adta ki Magyarországról

Az OECD napokban megjelent Magyarországról szóló jelentése talán az eddigi legjobban sikerült, legkedvezőbb tartalmú, és valóban elismeri a gazdaságmegújító törekvéseket és az eredményeket – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.

Az államtitkár kiemelte: az OECD valamikor a gazdag országok klubja volt, ma már inkább a jó gyakorlatoké. A szervezet adatokat gyűjt és gyakorlatokat vizsgál, amelyek közül a jókat más országoknak is ajánlja a gazdasági fejlődés és a jólét elérése érdekében.


Az OECD kétévente ad ki országjelentést a tagállamokról, ehhez négy-öt szakértő egy éven át vizsgálja az országot – magyarázta. Hozzátette: egy ilyen dokumentum tükröt tart az ország elé, megmutatja erősségeit és gyengeségeit, továbbá kritikus megállapításokat tesz.

Mikola István úgy látja, a magyar országjelentés is kiemeli az elismerésre méltó elemeket, díjazza a jó gyakorlatokat, amelyeket másoknak is ajánlhat, és kritikusan nézi azokat a területeket, ahol még van javítani való.


A jelentésben elismerik a gazdaságmegújító törekvéseket, de nagy problémaként szólnak arról, hogy amikor a befektetők ide jönnek, kérdéses, találnak-e megfelelően képzett szakmunkásokat, mert a szakképzés még nem teljesen állt rá arra, hogy a szükséges humánerőforrást biztosítsa a befektetőknek. Emellett azt is megjegyzik, hogy sok befagyott hitel fékezi még mindig a gazdaságot – ismertette a jelentést.

Az államtitkár közölte: az egyik legnagyobb kritika az alacsony béreket érte, hiszen ha nem elegendők a fizetések, elmennek a legjobb szakmunkások, ezért az OECD a dogozói bérek emelését javasolja a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

Mikola István hangsúlyozta: a magyar kormány egyre inkább támaszkodik a döntéselőkészítő munkában az OECD tényadataira, az általa javasolt gyakorlatokra, mert egy döntés akkor jó, ha annak megfelelő szakmai alapja van, és ezt biztosítja a szervezet.

A kormány azért is épít az OECD tanácsaira, mert az politikai befolyástól mentesen, kizárólag szakmai szempontok alapján ad tanácsokat – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.