EUR: 307,77 Ft
CHF: 281,59 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Belföld

Baj-e, ha pöttyös a gyerek?

A bárányhimlőről korábban azt hittük, ártatlan betegség, amelyen gyermekkorban átesik az ember, és többé nem kell gondolnia rá. A helyzet azért ennél bonyolultabb. Főleg a többgyermekes családoknál okozhat komolyabb problémákat a bárányhimlő.

Alattomos vírus a a bárányhimlőt okozó varicella. Ha az embert kisgyermekként támadja meg, nincs baj: a szervezet többnyire legyűri, és immunissá válik vele szemben. De ha felnőttkorban fertőződik valaki, akkor okozhat ideg- és bőrgyulladást, a súlyosabb lefolyású, szövődményekkel járó betegség pedig akár halált is. Szenvedhetnek tőle a bárányhimlőn már átesett felnőttek is, az idegdúcokban megbúvó vírusok ugyanis akár évtizedekkel a betegség után reaktiválódhatnak egy extrém módon legyengült immunrendszerű szervezetben (például baleset, kemoterápia, HIV-fertőzés esetén vagy idős korban). Ilyenkor övsömört okoznak, ami megfelelő kezelés mellett pár hét alatt elmúlik, de addig legalább annyi kellemetlenséget okoz a betegnek, mint korábban a bárányhimlő.

Baranyhimlo

Gyerekeknél is lehet erősebb lefolyású a bárányhimlő

 

– A terhesség idején elkapott bárányhimlő fokozottan veszélyes a kismamára és a magzatra is – mondta dr. Tsehai Naga, a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász főorvosa.

Jó hír, hogy azoknak a felnőtteknek, akik gyermekkorban nem estek át a betegségen, rendelkezésükre áll egy oltóanyag, amely Magyarországon is hozzáférhető. A társadalombiztosítás ugyan nem támogatja, így a szabadáras, kétlépcsős vakcina 18-20 ezer forintjába is kerülhet egy embernek, de ez nyilván nem nagy ár egy családalapítás előtt álló, a leendő gyermek egészségéért aggódó párnak.

A betegséggel szemben nem immunis felnőttnek tehát komoly segítség lehet ez a mindössze tizenöt éve kifejlesztett oltóanyag. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete viszont ajánlja az oltást a 15–18 hónapnál idősebb gyerekek számára is. Miért? Hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a későbbi védettséget a betegség gyermekkori leküzdése eredményezte.

Egy bárányhimlős gyerekkel hetekre otthon kell maradnia a szülőnek. Számoljuk csak ki, mennyi kiesést jelent a munkából, ha egy két-három gyermeket nevelő családban egymás után kapják el a kicsik – válaszolt a Lokál kérdésére dr. Póta György, az egyesület elnöke. – Egyébként pedig a tapasztalat szerint egy többgyerekes családban a második-harmadik gyerek esetében mindig erősebb lefolyású a betegség. Nem beszélve arról, hogy nem csupán a legyengült immunrendszerű gyerekeknél léphet fel a bárányhimlő esetén szövődmény.

Kapcsolódó Cikkek

 • Brutális vihar csapott le Budapestre

  Brutális vihar csapott le Budapestre

  Hatalmas vihar pusztított Budapesten kedden a délutáni órákban. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján.

 • Szerelem és Gulág

  Szerelem és Gulág

  Végre egy könyv, ami a nehézkes, fájdalmas történelmet emberközelbe hozva, olvasmányossá téve megérteti velünk.

 • „Missziónk az egészségmegőrzés”

  „Missziónk az egészségmegőrzés”

  Ökrösi Leventét, a Wellness Eszközök Üzlet Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a Lónyay utca 18/A alatt található, közérzetjavító és wellnesstermékeket forgalmazó üzlet termékeiről, elégedett vásárlóiról és terveiről.

 • Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

  Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

  Chris Parker nevétől hangos most a brit sajtó. Ő az a 33 éves hajléktalan, aki félelmet nem ismerve segített a manchesteri terrortámadás után egy kislánynak, majd egy idősebb asszonynak, aki végül nem élte túl a történteket.