EUR: 307,74 Ft
CHF: 286,67 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Belföld

Barcza György: az időzítés a magyar gazdaságpolitika elfogadását mutatja

Budapest, 2015. március 17.
Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója a Lakossági államkötvények: biztos megtakarítás, kiemelkedő hozam címmel, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Pénztártermében 2015. március 17-én.
MTI Fotó: Marjai János

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerint a felminősítés időzítése azt mutatja, hogy elfogadták a magyar gazdaságpolitikát, “most már az előszobából bemehettünk a hallba”.

Barcza György vasárnap az M1 aktuális csatornán kifejtette: az elmúlt évek gyakorlatai alapján a pozitív kilátás és a felminősítés között általában egy év szokott eltelni, így reálisan várható volt a felminősítés. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján Magyarországnál kicsit kedvezőtlenebbül ítélték meg a folyamatokat, ezért bizonytalan volt, mi lesz a Fitch Ratings döntése.

Magyarország jobb államadós-besorolása kedvezően hathat az állampapír piacra, pénzügyi szakemberek szerint a befektetési kategória a befektetői összeget és befektetők létszámát megtízszerezi, potenciálisan többen érdeklődhetnek a magyar lehetőségek iránt. Mindazonáltal az észak-amerikai befektetők – akik testközelből élték meg a 2008-as válságot – kevésbé követik a hitelminősítők ajánlatait, a nagy cégek saját minősítői részleget alkalmaznak – jegyezte meg a vezérigazgató.

Kapcsolódó Cikkek