EUR: 311,54 Ft
CHF: 265,94 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb

Biztonság fél kézzel

háda-sétáló botondA vagyonőrökről és a biztonsági őrökről már régóta fogalmazom a gondolataimat. És mégis – eleddig – volt, mi visszatartson. Ám a héten olyat láttam, ami már menthetetlenül írásra sarkallt. A bántás legkisebb szándéka nélkül, de most már nem hallgathatok tovább. Mindannyiunk biztonsága érdekében.

Mert, ugye, mindenekelőtt fel kell tenni a kérdést: kik mennek ma biztonsági őrnek? Részben a felfoghatatlanul fiatalon nyugdíjba vonult zsaruk egy része. Ez még rendben lévőnek is tetszik, elméletileg rokon szakmákról van szó. Aztán található közöttük az edzőtermek izzadságszagú világából napfényre került, korlátozott szókincsű fiatal ember – akiknek ez nyilván jobb életcél, mint a bölcsészkar. Talán még egykori munkásőrök és ifjú gárdisták is vannak köztük – régi vonzalom ez a fegyver jelképezte hatalomhoz…


Meg olyan emberek, akik kényszerből, megélhetésből vettek részt a tanfolyamokon, tették le a vizsgáikat és szegődtek el cégekhez – mert valamiből meg kell élniük, a családjukat el kell tartaniuk. Respektálandó.

A biztonsági őrök feladata – többek között –, hogy őrizzék értékeinket, vigyázzanak épségünkre. Ezt első körben „ránézésre” kell elérniük, hogy a gazfickókban fel se merülhessen, lehet keresnivalójuk. Így aztán nem árt, ha egy ilyen őrből kinézzük, hogy különösebb lihegés nélkül képes 100 métert futni.


Sajnos, sok esetben már itt megbicsaklik az elmélet. Rengeteg olyan figurát látni fehér ing-fekete nadrág együttesben, akiknél még én magam is – pedig kellően nyápic vagyok – erősebbnek érezhetem magam. Ilyenkor csak abban bízhatunk, hogy a látszat csal…

De az, amiért tollat ragadtam, mindenen túltesz. Az egyik „madaras teszkóban” a következő őrpáros fogadott: 60 körüli, fizikailag már a zeniten régen túljutott öregúr és egy húszon éppen csak túljutott, fehér gézzel FELKÖTÖTT (sínbe tett) KARÚ legényke. Ők ketten őrizték vagyonom és testi épségem.

Most mennyire vehetjük komolyan ezt a viccet? Félkarú biztonsági őr. Hát, köszönöm szépen. Nem ártana újragondolni ezt az egészet, amíg nagyobb baj nem lesz…

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.