2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb

Biztonság fél kézzel

háda-sétáló botondA vagyonőrökről és a biztonsági őrökről már régóta fogalmazom a gondolataimat. És mégis – eleddig – volt, mi visszatartson. Ám a héten olyat láttam, ami már menthetetlenül írásra sarkallt. A bántás legkisebb szándéka nélkül, de most már nem hallgathatok tovább. Mindannyiunk biztonsága érdekében.

Mert, ugye, mindenekelőtt fel kell tenni a kérdést: kik mennek ma biztonsági őrnek? Részben a felfoghatatlanul fiatalon nyugdíjba vonult zsaruk egy része. Ez még rendben lévőnek is tetszik, elméletileg rokon szakmákról van szó. Aztán található közöttük az edzőtermek izzadságszagú világából napfényre került, korlátozott szókincsű fiatal ember – akiknek ez nyilván jobb életcél, mint a bölcsészkar. Talán még egykori munkásőrök és ifjú gárdisták is vannak köztük – régi vonzalom ez a fegyver jelképezte hatalomhoz…


Meg olyan emberek, akik kényszerből, megélhetésből vettek részt a tanfolyamokon, tették le a vizsgáikat és szegődtek el cégekhez – mert valamiből meg kell élniük, a családjukat el kell tartaniuk. Respektálandó.

A biztonsági őrök feladata – többek között –, hogy őrizzék értékeinket, vigyázzanak épségünkre. Ezt első körben „ránézésre” kell elérniük, hogy a gazfickókban fel se merülhessen, lehet keresnivalójuk. Így aztán nem árt, ha egy ilyen őrből kinézzük, hogy különösebb lihegés nélkül képes 100 métert futni.


Sajnos, sok esetben már itt megbicsaklik az elmélet. Rengeteg olyan figurát látni fehér ing-fekete nadrág együttesben, akiknél még én magam is – pedig kellően nyápic vagyok – erősebbnek érezhetem magam. Ilyenkor csak abban bízhatunk, hogy a látszat csal…

De az, amiért tollat ragadtam, mindenen túltesz. Az egyik „madaras teszkóban” a következő őrpáros fogadott: 60 körüli, fizikailag már a zeniten régen túljutott öregúr és egy húszon éppen csak túljutott, fehér gézzel FELKÖTÖTT (sínbe tett) KARÚ legényke. Ők ketten őrizték vagyonom és testi épségem.

Most mennyire vehetjük komolyan ezt a viccet? Félkarú biztonsági őr. Hát, köszönöm szépen. Nem ártana újragondolni ezt az egészet, amíg nagyobb baj nem lesz…

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.