EUR: 307,74 Ft
CHF: 266,39 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Cseh államfő: nézzék Magyarországot, így kell megállítani az illegális bevándorlást

Magyarországot hozta fel példaként arra, hogyan kell megállítani az illegális bevándorlást, Milos Zeman cseh államfő szerdán egy lakossági fórumon a közép-morvaországi Olmützhöz (Olomouc) közeli Cernotínben.

“Bár Magyarország kerítéssel vette körül magát, vízágyúkat és könnygázt vetett be, ami nem hat túl humánusan, de magyar területen jelenleg lényegében nincsenek migránsok, mert csak minimális számú ember kért menekültstátust. A többség Németországba ment a szociális juttatások miatt. Ne legyenek senkinek illúziói, a migránsok hozzánk nem a munkáért, hanem a társadalmi juttatásokért járnak” – jelentette ki a cseh köztársasági elnök.

Milos Zeman a fórumon ismét megerősítette, hogy határozottan ellenzi a migránsok befogadását, és bírálta az Európai Uniót, amiért mindmáig nem képes biztosítani külső határainak aktív védelmét.

A cseh államfő szerint hatékonyabb és jobb lenne, ha a nemzeti határok védelme helyett az Európai Unió képes lenne megvédeni a külső schengeni határokat.

“Ha minden állam önállóan fogja megvédeni határait, az nyilvánvalóan drágább lesz. A másik oldalon látni kell, hogy az Európai Unió annyira tehetetlen, hogy már egy éve nem képes hozzáfogni külső határainak megvédéséhez, s csak most mérlegelik, hogy felállítják az európai határőrséget, amelynek 1500 tagja lenne. Hát ez bizony megvédene minket attól az egymillió menekülttől, aki hozzánk jön” – mutatott rá iróniával a cseh köztársasági elnök, s leszögezte: határozottan ellenzi a migrációt.

“Azon politikusok közé tartozom, akik elvből ellenzik a migrációs hullámot. Az árvízveszélyre akkor kell figyelmeztetni, amikor a város még nincs víz alatt, hogy árvízvédelmi intézkedéseket lehessen hozni. Nézzék meg mi történik Ausztriában és Németországban, és hozzanak egészen konkrét intézkedéseket, beleértve a rendőrség és a hadsereg bevetését is. A biztonságért fizetni kell, nem adják ingyen. S ha pedig nyugodt életet akarunk, érdemes a költségvetésben megemelni a rendőrségre és a hadseregre szánt összegeket, úgy, ahogy az árvízvédelemre is emeljük” – fejtette ki véleményét Zeman a lakossági fórumon.

Arra a bíráló felvetésre, miért támogatja a cseh kormányzat az ukrán vendégmunkások alkalmazását Csehországban, Zeman védelmébe vette az ukránokat. Szerinte ugyanis ők manapság gyakran olyan munkát is elvégeznek, amelyet a csehek már nem vállalnak.

“Ukránokról, nem pedig muszlimokról beszélek. Azok nem akarnak dolgozni, azok csak szociális támogatásokat akarnak” – hangsúlyozta Milos Zeman.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.