EUR: 307,52 Ft
CHF: 286,71 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Sport

Dárdai Pál: Rokkantnyugdíjas lettem!

Egy jó könyv, egy jó edzőről. De ami ennél is fontosabb: egy jó könyv egy jó emberről. Megjelent a magyar labdarúgó válogatott előző szövetségi kapitányának, a német Hertha BSC jelenlegi vezetőedzőjének, Dárdai Pálnak  önéletrajzi könyve.

Dárdai Pál önéletrajzának hivatalos sajtóbemutatója ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai és Dárdai ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai Pál tud beszélni. Nehéz tőle „elvenni” a szót, épp ezért nem meglepő, hogy a „Pál könyve” felcímű könyv 300 oldal monológ, igaz, szerkezete némileg csapongó: néhány oldalon belül a Hertha BSC mostani, a pécsi csapat évtizedekkel ezelőtti, illetve a magyar válogatott közelmúltbeli edzése is feltűnik helyszínként.
– Többen akartak már könyvet írni rólam, nem is értettem az okát – mondta Dárdai Pál, aki hozzátette, végül úgy döntött, ha már könyv, akkor azt írja Pietsch Tibor, a Nemzeti Sport újságírója. – Vele az éve során kialakult egy olyan kapcsolat, hogy már nem kell leellenőrizni, visszaolvasni a cikkeket, valóban azt írja le, amit mondok. Nem mindenkivel vagyok ám így. Hozzá kell tenni, most sem olvastam még vissza a könyvet, a lektorálást feleségemre, Mónikára bíztam. Ha ő átengedte, nem lehet vele gond, és bevallom, eddig csak jót hallottam róla.

Bár Dárdai élete több mint húsz éve futballistaként és edzőként is a nyilvánosság előtt zajlik, a könyvből sok érdekes dolgot megtudhatunk, Kiderül például, hogyan „csaltak” édesapjával azért, hogy már 11 évesen nagypályás mérkőzést játszhasson, de a szakember őszínét ír arról is, hogyan tudta meg a hírt, hogy testvére, Balázs a futballpályán vesztette életét. Érdekes dolgokra is fény derül, például arra, hogy az idén 40 éves Dárdai rokkantnyugdíjas.

– Volt egy sérülésem, amit nem pihentem ki rendesen. Persze, ki az az őrült, aki kihagy el Milan elleni Bajnokok Ligája mérkőzést. Aztán Demetrio Albertini csúnyán rácsúszott a jobb lábamra, ami sosem jött rendbe. Lényegében az utolsó 15 évet egy egészséges bokával, és rengeteg fájdalomcsillapítóval játszottam végig, de az orvos szerint a térdem is olyan állapotban van, mint egy hetven éves embernek.

Dárdai Pál önéletrajzának hivatalos sajtóbemutatója ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai Pál a könyvbemutatón is olyan szenvedélyesen beszélt, mint ahogy az öltözőben szokott ( Fotó: Sáfár Tibor)

A tréner elmondta, tudja, hogy a könyv nem biztos, hogy létrejött volna, ha nem kerül a magyar válogatott élére, és a nemzeti csapat végül nem jut ki az Európa-bajnokságra.
– Tőlem Bernd Storck vette át a csapatot, és nagyszerű munkát végzett. Tudom, hogy a szurkolók részéről nagy a várakozás, de amikor kapitány lettem, akkor is azt mondtam: maradjunk a realitásoknál. Ne feledje tehát senki: a magyar válogatott játékosai közül kevesen futballoznak valamelyik magasan jegyzett bajnokság élklubjában, éppen ezért kiváló csapategységre lesz szüksége a válogatottnak. Ettől még akár a magyar együttes is a torna egyik meglepetéscsapata lehet, de akkor se keseredjen el senki, ha a csapat nem jut tovább a csoportból. A lényeg, hogy mindenki büszke legyen az együttesre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Maradona díszpolgár lesz

  Maradona díszpolgár lesz

  A legendás csatár május 10-én veszi át a kitüntetést, 30 évvel azután, hogy az argentinok világbajnok futballsztárjának vezérletével az SSC Napoli megnyerte első bajnoki címét.

 • Most megtudhatja, miben lenne bajnok

  Most megtudhatja, miben lenne bajnok

  Le tudná futni Usain Boltot? Esetleg magasabbra tudna ugrani, mint Cristiano Ronaldo? Ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ minden érdeklődő, aki ellátogat a Millenárisra, ahol a The Champion – A Bajnok című interaktív kiállításon tesztelheti képességeit.

 • Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

  Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

  Hajnali öt órakor, a legédesebb álmukból a doppingellenőrök verték fel a torinói rövid pályás gyorskorcsolya Eb-ről hétfőn este – két ezüst- és egy aranyéremmel – hazatért Liu Shaolin Sándort és testvérét, Liu Shaoangot.