EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb II.kerület

Egy darabka Székelyföldet csináltak a Millenárison

A Millenárisra jöttek egymással és az itt élőkkel találkozni a székelyek. A május 5–8. között tartott II. Székely Fesztiválra mi is elmentünk randevúzni az Erdélyben élő magyar mesterekkel.

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Cserép edények minden méretben

 

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Sokan fotózkodtak a preparált medvével

 

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Tessék az erdélyi töltött káposztát!

 

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Nem maradt el a mulatság sem a székely fesztiválon

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

– A tavalyi sikeres fesztivált folytatva az idei gasztrokulturális majális célja az volt, hogy bemutassuk az anyaországban élőknek a mai Székelyföldet, minden értékével együtt – mondta a Lokálnak Lukács Csaba, a II. Székely Fesztivál fő szervezője. – A három nap során a látogatók megcsodálhatták a székely kultúrát és gasztronómiát, énekelhetnek és táncolhatnak, megkóstolhatnak kézműves ételeket és italokat, de ami talán a legfontosabb, megismerhetik a székely és csángó embert virtusával, észjárásával együtt. Nagy találkozót is tartottunk, amelyen olyan ismerősök beszélgettek egymással újra, akiket évtizedek óta nem hozott össze a sors.

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

A gyönyörű székelyföldi kerámiának nem sokan tudtak ellenállni

A fesztiválra és Székelyföldre, az onnan jött emberekre mi is kíváncsiak voltunk, és az ott látottak-halottak igazolták a szervezők szándékát. Hamisítatlan ízes magyart beszélő székelyekkel és jóféle termékeikkel találkoztunk. Megkóstoltuk az igazi erdélyi töltött káposztát, ami még akkor is hátborzongatóan finom volt, ha csak egy preparált műmedve mellett kínálták. Ízleltük a 300-féle gyógynövényből készített havasi mézet, a hegyi juh- és kecskesajtot, a székely puliszkát, a csíki sört, no és egy kortyot a kihagyhatatlan, méregerős-ütős erdélyi törkölypálinkából. Megcsodáltuk a kívül-belül tiszta bőrből szabott táskákat, a nemeztarisznyákat és az erdélyi cserép sütő- és főzőtálakat, amelyeknek állítólag az ételek különleges íze köszönhető. A látvány és az ízek mellett a hangulat is remek volt: a székelyek élvezték a helyiek társaságát, ők pedig viszont. Ha a résztvevőkön múlik, biztosan lesz III. Székely Fesztivál is!

2. székely fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

A fafaragáshoz kell egy kis csíki sör

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.