EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,65 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Először alkalmazta fuldoklón a Heimlich-fogást a módszer atyja

Először alkalmazta egy idős, fuldokló nő megmentésére a róla elnevezett Heimlich-fogást a ma már 96 éves Henry Heimlich nyugdíjas sebészorvos.

A cincinnati orvos egy helyi lapnak adott interjúban mesélte el csütörtökön, hogy bár annak idején számtalanszor mutatta be, hogyan kell alkalmazni az életmentő manővert, éles helyzetben még sohasem hajtotta végre.

A nyugdíjas mellkassebész egy cincinnati idősotthonban él. Az intézmény egyik alkalmazottja elmondta: Heimlich éppen abban a szobában volt, ahol egy 87 éves nő fuldokolni kezdett. Az orvos a fogást végrehajtva egy hamburgerfalatot távolított el a légcsövéből, és az idős nő gyorsan jobban lett.

Heimlich arról beszélt a lapnak: a történtek után még jobban átérzi, milyen csodálatos, hogy sok életet lehet megmenteni ezzel az eljárással.

A Heimlich-fogást vagy Heimlich-manővert akkor szokták alkalmazni, ha valaki félrenyel, és a tárgy teljesen elzárja a légcsövét. Az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összenyomja a tüdőt, s az így megnövekedő légnyomással kipréseli a félrenyelt dolgot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.