EUR: 309,43 Ft
CHF: 288,22 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Eltörli a Törökországgal szembeni vízumkényszert az EU?

Dikili, 2016. április 8.
Török rendőrök egy illegális bevándorló iratait ellenőrzik Dikili kikötőjében 2016. április 8-án, miután negyvenöt pakisztáni férfiból álló újabb menekültcsoport érkezett vissza a görög Leszbosz szigetéről Törökországba. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy akik maguk zárkóztak el a kérelem benyújtásától. (MTI/EPA/Mert Cakir)

A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot az Európai Bizottság – jelentette be szerdán Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón Timmermans hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Az alelnök elmondta, Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül.

“Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni ezeknek” – mondta Timmermans.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek