EUR: 306,95 Ft
CHF: 281,82 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XVII.kerület

Emlékhely lesz Tóth Ilona szülőháza

tóth_ilonka_2

A forradalom 60. évfordulóján nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt (fotó:önkormányzat)

Megkezdődött Tóth Ilona ’56-os szabadságharcos árpádföldi szülőházának felújítása.

A polgármester jelképesen átnyújtotta a renováláshoz szükséges első téglát az ÉPKAR Zrt. munkatársának, ők végzik a kivitelezői munkálatokat. A téglát Dorogi Ferenc készítette. A tervek szerint a forradalom 60. évfordulóján, idén október 23-án nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt.

tóth_ilonka_1

Az első téglát az ismert lokálpatrióta, Dorogi Ferenc készítette

 

Az önkormányzat a „Tóth Ilona szülőházának emlékhellyé alakítása” című pályázattal 50 millió forintot nyert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a 200 millió forintos projekt megvalósításához.

Tóth Ilona pere gyakorlatilag az ’56 utáni koncepciós perek főpróbája volt, a hatalom a koholt vádak bizonyíthatóságát tesztelte. Tóth Ilonára és társaira tárgyi bizonyítékok és szemtanúk meghallgatása nélkül mondták ki a halálos ítéletet.

A vád állítása szerint a medika és két társa meggyilkolta Kollár István rakodómunkást, mert az Államvédelmi Hatóság tagjának gondolták. A kutatók úgy vélik, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el  gyilkosságot, ennek ellenére ő maga társaival együtt beismerő vallomást tett – a történészek többsége szerint kényszer hatására vagy más személyek fedezése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.