2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XVII.kerület

Emlékhely lesz Tóth Ilona szülőháza

tóth_ilonka_2

A forradalom 60. évfordulóján nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt (fotó:önkormányzat)

Megkezdődött Tóth Ilona ’56-os szabadságharcos árpádföldi szülőházának felújítása.

A polgármester jelképesen átnyújtotta a renováláshoz szükséges első téglát az ÉPKAR Zrt. munkatársának, ők végzik a kivitelezői munkálatokat. A téglát Dorogi Ferenc készítette. A tervek szerint a forradalom 60. évfordulóján, idén október 23-án nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt.


tóth_ilonka_1

Az első téglát az ismert lokálpatrióta, Dorogi Ferenc készítette

 

Az önkormányzat a „Tóth Ilona szülőházának emlékhellyé alakítása” című pályázattal 50 millió forintot nyert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a 200 millió forintos projekt megvalósításához.

Tóth Ilona pere gyakorlatilag az ’56 utáni koncepciós perek főpróbája volt, a hatalom a koholt vádak bizonyíthatóságát tesztelte. Tóth Ilonára és társaira tárgyi bizonyítékok és szemtanúk meghallgatása nélkül mondták ki a halálos ítéletet.

A vád állítása szerint a medika és két társa meggyilkolta Kollár István rakodómunkást, mert az Államvédelmi Hatóság tagjának gondolták. A kutatók úgy vélik, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el  gyilkosságot, ennek ellenére ő maga társaival együtt beismerő vallomást tett – a történészek többsége szerint kényszer hatására vagy más személyek fedezése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.