EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XIII.kerület

Emléktáblát kapott az Első Magyar Csavargyár

Az Első Magyar Csavargyárról emlékezett meg az önkormányzat, amikor a Váci út 168. szám alatti, egykor a gyárhoz tartozó épület falán emléktáblát helyezett el.

20160519_103310

Emléktáblát helyezett el az önkormányzat (Fotó:Fehér György)

A Csavargyár 1890-ben épült, Ilyés Gyula tervei alapján.  Az akkori főváros legjobban sikerült ipari célú építménye lett, a berendezéseket például Németországból és Ausztriából hozták. Az üzemszerű termelés 125 évvel ezelőtt, 1891-ben indult meg. Az 1910-es években a csavarok mellett sínszegek, tetőszerkezeti elemek, hadfelszerelési cikkek vas és fém alkatrészei gyártását is bevezették. A gazdasági világválság után már vasúti felépítményi anyagokat, vasútikocsi- és gépkocsialkatrészeket, szelepeket, textilipari és húsipari gépalkatrészeket, nyomdagépet is gyártottak.

csavargyar

Ilyen volt az átadáskor az gyár (fotó: ilyenisvoltbudapest.hu)

A második világháború után államosítás helyett bérbe vette az állam, itt gyártották a hídépítéshez szükséges csavarokat. 1955-ben több mint ezren, 1959-ben már kétezren dolgoztak a gyárban. A hanyatlás az 1970-es években kezdődött: a géppark elöregedett, a termelés jelentős részei a vidéki gyáregységekbe kerültek át. Az 1980-as évek végén próbálták külföldi tőke bevonásával megmenteni, de ez nem sikerült, így az 1990-es évek közepén megszűnt a gyár. Az emléktábla-avatáson megjelentek azok is, akik a bezáráskor a gyárban dolgoztak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.