EUR: 309,31 Ft
CHF: 285,44 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb XIII.kerület

Emléktáblát kapott az Első Magyar Csavargyár

Az Első Magyar Csavargyárról emlékezett meg az önkormányzat, amikor a Váci út 168. szám alatti, egykor a gyárhoz tartozó épület falán emléktáblát helyezett el.

20160519_103310

Emléktáblát helyezett el az önkormányzat (Fotó:Fehér György)

A Csavargyár 1890-ben épült, Ilyés Gyula tervei alapján.  Az akkori főváros legjobban sikerült ipari célú építménye lett, a berendezéseket például Németországból és Ausztriából hozták. Az üzemszerű termelés 125 évvel ezelőtt, 1891-ben indult meg. Az 1910-es években a csavarok mellett sínszegek, tetőszerkezeti elemek, hadfelszerelési cikkek vas és fém alkatrészei gyártását is bevezették. A gazdasági világválság után már vasúti felépítményi anyagokat, vasútikocsi- és gépkocsialkatrészeket, szelepeket, textilipari és húsipari gépalkatrészeket, nyomdagépet is gyártottak.

csavargyar

Ilyen volt az átadáskor az gyár (fotó: ilyenisvoltbudapest.hu)

A második világháború után államosítás helyett bérbe vette az állam, itt gyártották a hídépítéshez szükséges csavarokat. 1955-ben több mint ezren, 1959-ben már kétezren dolgoztak a gyárban. A hanyatlás az 1970-es években kezdődött: a géppark elöregedett, a termelés jelentős részei a vidéki gyáregységekbe kerültek át. Az 1980-as évek végén próbálták külföldi tőke bevonásával megmenteni, de ez nem sikerült, így az 1990-es évek közepén megszűnt a gyár. Az emléktábla-avatáson megjelentek azok is, akik a bezáráskor a gyárban dolgoztak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tetkóddal üzensz

  A tetkóddal üzensz

  A tetováltatás ismét reneszánszát éli, Zalaegerszegen naponta 10-15 ember fordul meg a tetoválószalonokban.

 • Borozzunk!

  Borozzunk!

  Majdnem mindenütt véget a szüret Zala megyében, az ébredő bort már a pince biztonságában tudhatjuk.

 • Tök jó!

  Tök jó!

  A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik. Amikor fellebben a fátyol a való világ és a túlvilág között, a földieket védi az álarc, amely megtéveszti a rossz szellemeket –tartja egy ősi mondás.