2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XIII.kerület

Emléktáblát kapott az Első Magyar Csavargyár

Az Első Magyar Csavargyárról emlékezett meg az önkormányzat, amikor a Váci út 168. szám alatti, egykor a gyárhoz tartozó épület falán emléktáblát helyezett el.

20160519_103310

Emléktáblát helyezett el az önkormányzat (Fotó:Fehér György)

A Csavargyár 1890-ben épült, Ilyés Gyula tervei alapján.  Az akkori főváros legjobban sikerült ipari célú építménye lett, a berendezéseket például Németországból és Ausztriából hozták. Az üzemszerű termelés 125 évvel ezelőtt, 1891-ben indult meg. Az 1910-es években a csavarok mellett sínszegek, tetőszerkezeti elemek, hadfelszerelési cikkek vas és fém alkatrészei gyártását is bevezették. A gazdasági világválság után már vasúti felépítményi anyagokat, vasútikocsi- és gépkocsialkatrészeket, szelepeket, textilipari és húsipari gépalkatrészeket, nyomdagépet is gyártottak.


csavargyar

Ilyen volt az átadáskor az gyár (fotó: ilyenisvoltbudapest.hu)

A második világháború után államosítás helyett bérbe vette az állam, itt gyártották a hídépítéshez szükséges csavarokat. 1955-ben több mint ezren, 1959-ben már kétezren dolgoztak a gyárban. A hanyatlás az 1970-es években kezdődött: a géppark elöregedett, a termelés jelentős részei a vidéki gyáregységekbe kerültek át. Az 1980-as évek végén próbálták külföldi tőke bevonásával megmenteni, de ez nem sikerült, így az 1990-es évek közepén megszűnt a gyár. Az emléktábla-avatáson megjelentek azok is, akik a bezáráskor a gyárban dolgoztak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.