EUR: 308,41 Ft
CHF: 281,70 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Sport

Eseménydús hét előtt kajak-kenusaink!

Olimpiai pótkvalifikációs verseny, az idény első világkupája és az ugyancsak riói kvótákat kínáló parakenu-világbajnokság szerepel a magyar kajak-kenu válogatott eheti programjában – mindhárom viadal helyszíne a németországi Duisburg lesz.

Magyarországnak 15 kvótája – 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra, a fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére szerdán és csütörtökön lesz lehetőség. A korábbi számítások szerint még egy női kajakos kvótáért is harcba szállhattak volna a magyarok, de a nemzetközi szövetség (ICF) utólag máshogy értelmezte a szabályokat, így erre már nincs lehetőség.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt mondta: más országokat is érintett ez a probléma, és az ICF elismerte, hogy későn tájékoztatta a szövetségeket, de már nincs mit tenni. Hozzátette: Londonban is öt női kajakos kvótával oldották meg a versenyeket, így lesz ez Rióban is.

A további két férfi kajakos indulási jogért ugyanakkor eséllyel száll harcba a kiutazó csapat: Dombvári Bence 1000 méteren egyesben és Hufnágel Tiborral párosban is indul majd, míg 200 méter egyesben Horváth Bence lesz a magyar induló. Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be.

“Mindenki ott lesz, aki eddig nem szerzett kvótát, erős lesz a mezőny. Ezzel együtt úgy gondolom, mindhárom számban reális esélyünk van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen az egységünk” – mondta az MTI-nek Storcz Botond szövetségi vezetőedző.

A pénteken kezdődő világkupán magyar szempontból azok a versenyszámok lesznek a legérdekesebbek, amelyek a válogatási elveknek megfelelően olimpiai válogatónak is számítanak. Férfi C-2 1000 méteren, valamint a két női kajak egyes versenyszámban már most eldőlhet, ki indulhat augusztusban az olimpián.

Jó esélye van a csapatba kerülésre a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu párosnak, valamint K-1 200 méteren az első válogatón szintén győztes Douchev-Janics Natasának, mert a kihívók (kenuban a Fekete Ádám, Petkó András duó, női K-1 200 méteren pedig Lucz Dóra) nem rendelkeznek jelentős nemzetközi rutinnal. Az ötkarikás címvédő Kozák Danutának ugyanakkor várhatóan nehezebb dolga lesz, ha már a hétvégén biztosítani akarja az olimpiai indulás jogát K-1 500 méteren. Riválisa ugyanis az első válogatón mögötte ezüstérmes Csipes Tamara, aki idén egyszer már nyert ellene a szolnoki tájékoztatón. Amennyiben a vk-n az első válogatón második egységek végeznek előrébb, akkor jövő szerdán, Szegeden úgynevezett szétlövésre kerül sor.

A parakenusoknál és -kajakosoknál sok múlik a versenyt megelőző egészségügyi besoroláson. Amennyiben magyar szempontból kedvező döntések születnek a kategorizáció során, akkor – a szövetség tájékoztatása alapján – három-négy férfi versenyzőnek is lehet esélye a paralimpiai kvóta megszerzésére.

A pótkvalifikációs regatta csütörtöki, valamint a világkupa szombati és vasárnapi döntőit élőben közvetíti az M4 Sport. Az eseményről naponta beszámol az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egész éjszaka buliztak Madridban

  Egész éjszaka buliztak Madridban

  Edzőként ez életem legszebb napja – mondta Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője, akivel a csapat öt év után először lett bajnok, amikor a spanyol bajnokság utolsó fordulójában 2-0-ra legyőzte idegenben a Málagát.

 • Risztov Éva: Örülök, hogy részese lehetek a vb-nek

  Risztov Éva: Örülök, hogy részese lehetek a vb-nek

  Risztov Éva is népszerűsíti a júliusi 17. FINA-világbajnokságot. Az olimpiai bajnok kipróbálta azokat a játékokat is, amelyekkel több fővárosi helyszín mellett Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Balatonfüreden is találkozhatnak az érdeklődők.

 • Halálosan megfenyegették a kosarast

  Halálosan megfenyegették a kosarast

  A San Antonio Spurs elleni nyugati főcsoportdöntő első mérkőzésén Zaza Pachulia, a Golden State Warriors kosarasa ráesett a hazai csapat legjobbjának számító Kawhi Leonard amúgy is sérült bokájára, aki ezért kénytelen kihagyni az NBA-szezon további mérkőzéseit.