EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Észak-korea folytatja nukleáris arzenáljának fejlesztését

Hivatalosan is jóváhagyta az önvédelmi nukleáris erő fejlesztését célzó politikáját az Észak-Koreában kormányzó Koreai Munkapárt a hét végén kezdődött kongresszusán – jelentette hétfőn a KCNA állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a küldöttek elfogadták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javaslatát a gazdaság fejlesztéséről és ezzel párhuzamosan “egy önvédelmi célú nukleáris erő minőségi és mennyiségi vonatkozásban történő” fejlesztéséről.

A pénteken kezdődött – több évtized után először megrendezett – pártkongresszus résztvevői arról is határoztak, hogy csak akkor vetnek be atomfegyvert, ha az ország szuverenitását más atomhatalmak megsértenék. Ezt maga Kim Dzsong Un jelentette be. A KCNA jelentésében idézett beszédben elhangzott az is, hogy Észak-Korea “felelősségteljes állam”, s hűségesen teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit, és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért.

A kongresszuson megismételték azt a régóta hangoztatott érvet is, miszerint Phenjan az amerikai ellenségeskedés miatt kényszerül nukleáris elrettentő erejének fejlesztésére.

Az észak-koreai fejleményekre reagálva a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan folytatódó nukleáris tevékenysége “komoly aggodalommal” tölti el a régiót és más országokat is. Amano Jukija emlékeztetett arra, hogy az ügynökségnek nincsen ellenőre a helyszínen, és műholdfelvételek segítségével tartja szemmel Észak-Koreát.

A világtól elszigetelt ázsiai ország a kongresszust megelőzően januárban egy kísérleti atomrobbantást és több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

A Koreai Munkapárt 36 éve nem tartott pártkongresszust. Megfigyelők szerint a rendezvénnyel az a 2011 óta hivatalban lévő, 33 éves Kim Dzsong Un célja, hogy tovább erősítse hatalmát. Ezt támasztja alá az a hétfői értesülés, miszerint a fiatal vezető a kongresszuson új tisztséget kapott, a párt elnöke lett. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ez akkor derült ki, amikor az észak-koreai házelnök a kongresszus hétfői ülésnapján felállt, és felolvasta a párt vezetőségi tagjainak névsorát. Kim már eddig is a tömörülés élén állt, de mint a párt első titkára.

A kongresszuson hangsúlyozták annak szükségességégét is, hogy dolgozni kell a megosztott Koreai-félsziget esetleges újraegyesítésén. “De ha a dél-koreai hatóságok a háború mellett döntenek (…), akkor háborút folytatunk éppen azért, hogy könyörtelenül felszámoljuk az újraegyesítés ellen dolgozó erőket” – olvasható a KCNA által közzétett dokumentumban.

Az 1950 és 1953 között dúló koreai háború a két ország közötti tűzszünettel ért véget, de Phenjan és Szöul azóta sem kötött békét egymással.

Kapcsolódó Cikkek

  • A rendőrségnél akartak kokaint venni

    A rendőrségnél akartak kokaint venni

    Minden napra jut egy olyan történet, aminek hallatán az ember csak fogja a fejét és meggyőződése, hogy ennél nagyobb baklövést nem lehet elkövetni.

  • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.