EUR: 313,19 Ft
CHF: 261,54 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb IX.kerület X.kerület

Fatestvér a Népligetben

Huszonkét facsemetét ültetett Szabó Marcel zöldombudsman iskolásokkal és Szávay Ágnes teniszezővel, valamint Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval. Mindezt a tavaly elindított Fatestvér program részeként a madarak és fák napja alkalmából tették a múlt héten a Népligetben, a leendő gyermekligetben.

fajövő nemzedékek fája (2)

Szabó Marcell az eseményen bejelentette, országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében. Az ombudsman az MTI-nek elmondta, a javaslat célja kettős: egyrészt hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme. Elképzelése szerint a programban önkéntesen részt vevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot. Az előzetes kalkulációkban azzal számolnak, hogy legalább a születések harmadánál sikerülhet személyes kötődést kialakítani a gyermekek és a kis fák között, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát. A többi facsemetéből pedig az erdőgazdaságok területén gyermekligeteket hoznának létre.
– A Fatestvér program megvalósulása javítaná a természeti és az épített környezet minőségét, mérsékelné az éghajlatváltozás káros hatásait. A fasorokból, parkokból idővel zöldfolyosók, ökológiai hálózatok jöhetnek létre. A települési zöldfolyosók egyben hatékony eszközei a zajvédelemnek és a levegőminőség javításának is – fejtette ki a szakember.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.